22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ODRŽANE 37. „DRAGOTINJSKE VEČERI“ (video)

Najnovije vijesti

Proteklog vikenda u Gornjoj Dragotinji održana je tradicionalna manifestacija 37. „Dragotinjske večeri“. Obilježeno je i 16 godina postojanja jedine kneževine na Balkanu.

Svečanim kneževim defileom uz pratnju garde, započelo je obilježavanje 16 godina postojanja kneževine Gornja Dragotinja i Marini. Na sjednici Sovjeta odlučeno je da prošlogodišnji knez nastavi sa mandatom koji će od sada trajati četiri godine. Po pravilima kneževine, uloga kneza je da miri zavađene. Njegova obaveza je da se saslušaju problemi u kneževini, te da se organizuju humanitarne akcije.

Dragotinjski knez, Čedomir Vila kaže da duži mandat ostavlja više prostora da opravda svoju ulogu. – Kneževina je na ruralnom području, gdje dominira starije stanovništvo i to nam je najveći problem. Nemamo omladine, nemamo djece, ali želimo da održimo tradiciju i da kneževina bitiše u budućim vremenima – rekao je Vila.

Manifestaciju su obilježili nastupi ojkačkih grupa iz ovog i okolnih mjesta, a nakon kneza obratio se besjednik Milenko Radivojac, koji izdvaja Dragotinju kao mjesto koje je istrajalo u očuvanju tradicije.- Radeći na enciklopediji Republike Srpske, ja sam našao podatak da je turskim popisom iz 1604. godine evidentirano da postoji selo Dragotinja i da ima kneza. Kneževina nije ništa izmišljeno, nego je nekad postojala i drago mi je da i danas postoji – kaže Radivojac.

Na ovoj manifestaciji uručena je i Dragotinjska povelja Boračkoj organizaciji Prijedor, za doprinos u očuvanju tradicije ove manifestacije, dok je počasnim građaninom kneževine proglašen direktor Informativno-poslovnog centra “Kozarski vjesnik”, Zoran Sovilj.

O značaju ove manifestacije govori Olivera Brdar Mirković, predsjednik  Sovjeta kneževine Gornje Dragotinje i Marina. -Trudimo se da sačuvamo manifestaciju „Dragotinjske večeri“ iz tog razloga što je ona jedan vid čuvanja naše tradicionalne Potkozarske pjesme ojkače, tako da je i to jedan od razloga što ulažemo trud da ovo opstane, pa se nadamo da će tako i ubuduće ostati – rekla je Ona.

Tradicionalno okupljanje podržao je i grad Prijedor, a manifestaciji je prisustvovao Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.
– Izuzetno nam je drago što smo pokrovitelji ove manifestacije u sklopu „Prijedorskog ljeta kulture“. Podržavaćemo i dalje ovakve i slične manifestacije – rekao je Miljuš.

Organizatori  37. „Dragotinjskih večeri“ su Sovjet kneževine Gornja Dragotinja i Marini, Mjesna zajednica Gornja Dragotinja i Marini, te Omladinska organizacija „Dom mladosti“ iz ovog sela.

V.Gavranović