8.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ODRŽANI MAJSKI SUSRETI MLADIH PJESNIKA (video)

Najnovije vijesti

Tradicionalni, petnaesti po redu „Majski susreti mladih pjesnika“ održani su u Prijedoru u okviru manifestacija posvećenih Danu Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“. Anela Sejarić Vujinović, organizator „Majskih susreta“, rekla je da je ovo prilika da se promovišu svi mladi i talentovani pjesnici. Njih jedanaest, u srijedu su u Gradskoj čitaonici predstavili svoju poeziju, uz podršku starijih kolega koji su, tim povodom, u Prijedor doputovali iz Banjaluke, Kozarske Dubice, Beograda…

– Imamo afirmisane mlade pjesnike, ali i one koji to još nisu. Tu su mladi autori koji su objavili po tri-četiri knjige te pjesnici koji tek prave prve korake u književnosti. Dajemo svima jednaku priliku da pokažu svoj rad – kaže Anela i naglašava da mladi pjesnici međusobno kontaktiraju, ali i podržavaju jedni druge preko društvenih mreža koje koriste na najbolji mogući način. – To nam je mogućnost komunikacije kada smo daleko, a svi se okupljamo u maju na ovim pjesničkim susretima. Uvijek su tu stari, ali i novi učesnici – kaže Anela Sejarić Vujinović.

U Prijedoru je na „Majskim susretima“ po treći put bio Banjalučanin Mile Lisica. Trgovac po struci, prepoznatljiv je u BiH, ali i van njenih granica, po svojoj haiku poeziji.

– Prošle godine sam sa jednom svojom haiku pjesmom osvojio prvo mjesto u Hrvatskoj. Imam već tridesetak književnih nagrada, a ove godine sam osvojio i drugo mjesto u Italiji… Haiku poeziju dosta objavljujem u Americi, Evropi, Velikoj Britaniji i Japanu – kaže Lisica koji u pripremi ima dvije knjige poezije.

Svoju poeziju na književnoj manifestaciji povodom Dana biblioteke  govorila je i 16-godišnja Nikolina Milivojša. Kaže da je sve počelo u djetinjstvu, s bajkama i drugim knjigama.

– Počela sam da pišem da bih iskazala svoja osjećanja, ona koja bi trebalo ostati na papiru, a ne samo u glavi – iskrena je Milivojša. Još nema objavljenih knjiga, ali se nada da će i to uskoro biti. Cjelokupan program, svojim nastupom, upotpunili su učenici Muzičke škole „Savo Balaban“, ali i mladi glumci prijedorskog pozorišta. Svim učesnicima „Majskih susreta mladih pjesnika“ uručene su zahvalnice za doprinos lijepoj, pisanoj riječi.

M. Z.