U Prijedoru je večeras održano tradicionalno Veče nacionalnih manjina kome je, ove godine, domaćin bilo Udruženje Slovenaca „Lipa“. Pored nacionalnih jela, pripadnici četiri manjinska naroda: Ukrajinci, Česi, Romi i Slovenci predstavili su se kraćim kulturno-umjetničkim programom. Po riječima Alenke Uduč, predsjednice Udruženja „Lipa“, opredijelili su se za moderniji zvuk i zabavnu muziku umjesto tradicionalnog folklora.

– U Prijedoru živi oko 280 Slovenaca. Poznato je da je naša lokalna zajednica prva u BiH uvrstila u budžet stavku za manjine, na što smo veoma ponosni. Naravno da uvijek može bolje, ali smo zadovoljni onim što imamo – rekla je Udučeva.

Ramo Salešević, predsjednik Udruženja Roma, takođe je izrazio zadovoljstvo saradnjom s Gradom i podsjetio da je romski narod specifičan u odnosu na druge manjine te da je njihov najveći problem stambeno zbrinjavanje i nezaposlenost. U Prijedoru ih ima oko 800. Pomoć lokalne zajednice nije izostala ni u oblasti obrazovanja, u vidu mjesečnih stipendija za srednjoškolce i studente romske nacionalnosti, potencirao je Salešević.

U ime pokrovitelja Manifestacije, Gradske uprave Prijedor, prisutnima se obratila Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, koja je potvrdila orijentaciju Prijedora kao sredine koja ima sluha za pitanja suživota kako konstitutivnih tako i manjinskih naroda. Grad će nastaviti da podržava rad udruženja Slovenaca, Roma, Ukrajinaca i Čeha, a ove godine iz gradskog budžeta je za manjine izdvojeno blizu 40.000 KM, rekla je Kasalovićeva. Trinaestoj Večeri nacionalnih manjina u Prijedoru prisustvovao je predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover.

Franjo Rover, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske

– Kao krovnoj organizaciji i udruženju od javnog interesa, manjine nam se obraćaju sa određenim zahtjevima, u nekim sredinama ima i diskriminacije, ali to nikako nije slučaj sa Prijedorom koji predstavlja primjer pozitivne prakse u RS i BiH kada je u pitanju odnos prema manjinskim narodima – konstatovao je Rover.

Da je zaista tako, potvrđuje Povelja Savjeta Evrope koja je dodijeljena Gradu Prijedoru za odnos prema nacionalnim manjinama.

D.S.

foto: Giga

PrethodniPAVIĆ I KORMAKOVA RAZGOVARALI O POLITIČKOJ SITUACIJI U SRPSKOJ I BiH
SlijedećiNAPRAVITE LIJEK PROTIV HEMOROIDA, PROŠIRENIH VENA I ZA BOLJU CIRKULACIJU