12.8 C
Prijedor
Petak, 29 Septembra, 2023

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE “KOZARA KOLJEVIĆU”

Najnovije vijesti

U gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je održana tribina pod nazivom “Kozara Koljeviću” u znak sjećanja na akademika Svetozara Koljevića, dobitnika nagrade “Književni vijenac Kozare”, koji je preminuo ove godine.

img_9056

Književni portret akademika Koljevića predstavio je profesor Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović, koji je rekao da je Koljević jedan od posljednjih velikih anglista sa ovih prostora.

“Akademik Koljević je podjednako zaslužan na polju anglistike, srbistike i komparativnih studija. Bio je odlično upućen u svjetsku književnost kao prevodilac i pisac univerzitetskih i srednjoškolskih udžbenika, sastavljač jednog riječnika englesko-srpskog jezika koji u svom opusu ima 25 autorskih knjiga, monografija”, rekao je Popović.

img_9055

On je dodao da su pravu stvar uradili oni koji su mu prije 11 godina dodijeli nagradu Kozare.

Tribini je prisustvovao i dobitnik ovogodišnje nagrade Književnih susreta na Kozari “Skender Kulenović” književnik Zoran Kostić.

img_9052

Ova tribina je održana u okviru 44. književnih susreta na Kozari, koji se nastavljaju 20. septembra kada će u gradskoj čitaonici biti organizovano književno veče “Kozara Kočiću”, posvećeno 100 godina od smrti Petra Kočića.

img_9054

tekst: srna