9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ODRŽANO PREDAVANJE O ASTMI I HOBP

Najnovije vijesti

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti i procijenjeno je da će do 2025. godine širom svijeta biti još 100 miliona oboljelih. Ovo oboljenje je među glavnim uzrocima odsustvovanja iz škole i sa posla, a troškovi zdravstvenog sistema veoma su visoki, rekla je doktorica Jelena Marin koja je večeras u Prijedoru održala predavanje o astmi i hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća.

– Cilj predavanja je da se građani bolje informišu: oni koji su oboljeli da prepoznaju simptome, spriječe pogoršanje i unaprijede stanje svog zdravlja, a oni koji su zdravi, da sačuvaju zdravlje. Prijedor je podneblje sa velikom količinom vlage. Oni koji prepoznaju kod sebe simptome kašlja, otežanog disanja, brzog zamaranja pri naporu, ne bi trebalo to da zanemare, već da se obrate svom ljekaru – rekla je dr Marin.

Inhalatorna terapija se pokazala veoma efikasnom i dostupnom. Uz redovnu terapiju, kontrole kod ljekara, pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću, oboljeli mogu da unaprijede svoje zdravlje, rečeno je na predavanju.

– Sve više je djece koja boluju od astme, ali i odraslih koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća. Svakako bi trebalo da ostave pušenje i izbjegavaju boravak u prostorijama sa puno duvanskog dima – naglasila je dr Marin.

Ovo predavanje održano je u organizaciji Aktiva žena Prijedor Centar Demokratskog narodnog saveza.

– Građani bi trebalo da osluškuju svoje tijelo. Ono svakodnevno šalje neke signale koje mi često zanemarujemo. Mnogi tek u pet do 12 odlaze doktoru, a to može biti kasno – rekla je predsjednica ovog aktiva, Milena Marić Ciganović.

D. S.