20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

ODRŽANO PREDAVANJE O NUŠIĆU: AKTUELAN I U DANAŠNJEM VREMENU

Najnovije vijesti

U okviru 51. “Književnih susreta na Kozari”, u Gradskoj čitaonici održano je predavanje o poznatom srpskom književniku Branislavu Nušiću. Bila je to prilika da prijedorski srednjoškolci, ali i stariji sugrađani, saznaju nešto više o Nušićevom bogatom opusu.

U današnjem vremenu, važno je napajati dušu sa Nušićevih izvora, da se ljudi ohrabre i vrate sebi, mišljenja je bibliotekarka Branka Kovačević koja je bila u pratnji dva odjeljenja Ugostiteljsko-ekonomske škole. 

“Nušić je jedna fantastična figura, pogotovo što je doživio porodičnu tragediju. Njegov sin je nastradao, kao i mnogi drugi sinovi u Prvom svjetskom  ratu i nekako je Nušić sačuvao taj svoj duh. Mislim da bismo mi mogli da se ugledamo na takve ljude, posebno u ovom nekom depresivnom vremenu kad smo svi malodušni”, smatra Kovačevićeva.

Predavanje na temu “Branislav Nušić u svom i našem vremenu ili Zagonetna vedrina Nušićevog književnog svijeta” održao je profesor doktor Goran Maksimović sa Filološkog fakulteta u Nišu, inače predsjednik žirija ovogodišnjih “Književnih susreta na Kozari”.

 “Nušić je naš savremenik. Nažalost, ne zato što je on želio da bude naš savremenik, nego zato što mi nismo prevazišli ni jedan problem Nušićevog vremena. Praktično smo postali zarobljeni u svim aspektima života o kojima je Branislav Nušić pisao. Imamo problema i sa političkim strastima i sa obrazovnim sistemom, međuljudskim odnosima i malograđanskim doživljajem svijeta”, rekao je Maksimović.

Nušić nikada nije bio aktuelniji nego danas, što je i jedan od razloga zašto je ovaj poznati književnik uvršten u prateći program “Književnih susreta”, rečeno je na predavanju u Gradskoj čitaonici.

Z. S.