Prijedorski srednjoškolci danas su prisustvovali predavanju na temu “Prevencija negativnosti na društvenim mrežama”. Pomenuto predavanje organizovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, s ciljem da se učenici osnovnih i srednjih škola upoznaju sa svim opasnostima, kojima mogu biti izloženi na društvenim mrežama, kaže Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsku obuku. Dodaje da je, zahvaljujući preventivnim mjerama, u posljednih deset godina došlo do značajnog smanjenja djela maloljetničke delikvencije.

– Prema podacima kojima mi raspolažemo, dans je udio maloljetnika u ukupnoj strukturi kriminaliteta oko 3.5 posto, a prije 10 godina on je bio 10 posto, što znači da su ove aktivnosti dale rezultate – istakao je Šikman.

Da su ovakva i slična predavanja od suštinskog značaja za srednjoškolce smatra i Aleksandar Milješić, direktor Javne ustanove “Srednjoškolski centar”.

  • Moram napomenuti da je Republički pedagoški zavod u saradnji sa Društvom psihologa Republike Srpske od ove godine pokretač jednog velikog projekta koji se zove “Referalni mehanizmi pružanja podrške djeci u školama”, u sklopu kojeg mi i radimo na jačanju vaspitne uloge u školama – napomenuo je on.

Predavanje na temu “Prevencija negativnosti na društvenim mrežama” biće održano i u drugim školama u Srpskoj. Ono je prethodne godine sprovedeno u oko 300 obrazovnih ustanova.

B.D.

PrethodniPočinju „Večeri kulturnog stvaralaštva”
SlijedećiPROJEKAT „MEG“: Prijedor među tri najuspješnije lokalne zajednice (video)