8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

ODRŽANO „RUSKO VEČE“ (video)

Najnovije vijesti

U Gradskoj čitaonici u Prijedoru sinoć je održano “Rusko veče”. U poetsko-muzičkom programu učestvovale su Anita Panić, pisac i Elena Stanisavljević, Ruskinja koja živi u Beogradu.Panićeva je pričala uzbudljive životne priče i teške sudbine slavnih ruskih umjetnika. Riječ je o velikanima koji su slavu i popularnost stekli tek nakon smrti, jer im tadašnji režim nije dao priliku da se istaknu.

Neki su čak i proganjani, neki su i ubijeni i njihova umjetnost je došla do izražaja tek poslije njihove smrti, a to su, zaista, veliki umjetnici, kao što je Ana Ahmatova, Sergej Jesenjin, Marina Cvetajeva i drugi poznati pjesnici, koji su imali problema tokom života i nisu doživjeli slavu koja je očekivana – rekla je Panićeva.

U Prijedoru je mnogo rusofila i sve je više onih koji čitaju rusku literaturu, kaže Mara Ećim, direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”. Zato su u ovom  hramu kulture došli na ideju da organizuju Rusko veče.

Polaznici Udruženja “Bratstvo” znaju da traže rusku literaturu i svrate ponekad i uzmu neku knjigu – tvrdi Ećimova.

Nije izostao ni muzički dio programa, a kompozicije po tekstovima poznatih ruskih pisaca izvela je Elena Stanisavljević, Ruskinja sa beogradskom adresom. “Rusko veče” u Prijedoru priređeno je povodom obilježavanja 23. aprila, Svjetskog dana knjige.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!