Prijedorsko Udruženje voćara danas je organizovalo stručno savjetovanje za proizvođače voća iz ove regije.  Osnovni cilj savjetovanja, kažu u Udruženju, jeste podizanje proizvodnje na viši nivo, kao i prevazilaženje aktuelnih problema u voćarstvu.

– Mi očekujemo da naši voćari, koji i sad rade kvalitetno, lakše neđu put do kupaca. I da nađemo načim da prevaziđemo klimatske probleme koji nas muče u posljednje vrijeme, da imamo sigurniju proizvodnju – naveo je predsjednik Udruženja Mladen Marjnović.

Po riječim prisutnih voćara, problem koji ih konstantno prati jeste pitanje plasmana na tržište, kao i nedostatak adekvatnih hladnjača za skladištenje voća. Podršku obećavaju u lokalnoj upravi.

– Mi sad tragamo za modelom kako bi zajendičkim snagama riješli probleme sa skladištenjem voća. Osnovni je problem što grad sam ne može da obezbijedi potreban novac, pa tražimo način da kroz projekte obezbijedimo sredstva – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, dodavši da je grad ove godine izdvojio i određena sredstva kako bi se nadoknadila šteta koja je nastala zbog loših vremenskih uslova. Prisutni voćari mogli su da čuju predavanja brojnih stručnjaka, mežu kojima je bio i dr Dragan Trkulja, direktor Poljoprivrednog isntituta RS.

Z.J.

PrethodniKATARINA BALABAN POBJEDNIK FESTIVALA “NOVOGODIŠNJE KARAOKE” (FOTO GALERIJA)
SlijedećiPORAST NIVOA RIJEKE SANE I PRITOKA – NEMA POPLAVLJENIH KUĆA (FOTO)