11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ODRŽANO VEČE AMATERSKOG HORSKOG PJEVANJA

Najnovije vijesti

U organizaciji KUD-a „Osman Džafić“ iz našega grada u Pozorištu Prijedor, po prvi put, održano je Veče amaterskog horskog pjevanja.

publika

Ljubitelji ove umjetnosti i poštovaoci onih koji svoje slobodno vrijeme izdvajaju njegujući tradiciju horskog pjevanja, večeras su uživali u bogatom repertoaru iz različitih muzičkih perioda, od duhovne pjesme do sevdalinke.

hor_kud-a_osman_dzafic
KUD „Osman Džafić“

Pred prijedorskom publikom osim hora KUD-a „Osman Džafić“ nastupili su: Vokalni ansambl iz Bugojna, hor KUD-a „Stari grad“ iz Ključa, hor „Harmony“ iz Sanskog Mosta, ženski kamerni hor „A-vista“ iz Prijedora, hor „Tono Hrovat“ iz Velike Kladuše i mlada grupa „Ameno“ takođe iz našega grada.

hor_tono_hrovat_iz_velike_kladuse
hor „Tono Hrovat“ iz Velike Kladuše

Organizatori kažu da su opravdali svoj cilj, priredili su Prijedorčanima jedno divno veče, ali i družili se i razmjenili iskustva sa svojim prijateljima iz drugih gradova sa kojima uvijek rado sarađuju.

hor_kud-a_stari_grad_iz_kljuca_2
hor KUD-a „Stari grad“ iz Ključa

-Naše društvo djeluje preko 40 godina, a horska sekcija je osnovana 2004. godine. Puno je članova koji su od samog početka u horu, ali ima mjesta i za nove ljubitelje horskog pjevanja. Pozvala bih sve mlade sugrađane, ali i one u zrelijim godinama, da nam se pridruže i postanu članovi ovog vrhunskog hora – rekla je Alma Semanić, sekretar KUD-a “Osman Džafić”.

prepuno_prijedorsko_pozoriste

Burni aplauzi prisutnih bili su najbolji pokazatelj koliko Prijedorčani zaista vole horsko pjevanje, a svima je uveliko poznato da horsko pjevanje u Prijedoru ima dugu tradiciju.

M.Stegić

Foto: Dragan Stojnić Giga