U Pozorištu Prijedor sinoć je održano “Veče harmonike”, u organizaciji Muzičke škole “Savo Balaban”. Publici su se predstavili solisti, kamerni sastavi i orkestar harmonike. Sara Rodić jedna je od najuspješnijih učenika kada je u pitanju ovaj odsjek. Učestvovala je na brojnim takmičenjima, a kako kaže, odluku da svira harmoniku donijela je sasvim slučajno.

– Takmičila sam se u Ugljeviku, Sarajevu, Gracu, Puli, obilazila sam dosta međunarodnih takmičenja, trudila sam se maksimalno i, uglavnom sam osvajala prve nagrade. Harmonika je izabrala mene. Kod mene u porodici niko nije muzičar, poklonili su mi harmoniku za rođendan i tako je sve počelo – istakla je Rodićeva.

Harmoniku svira i Dejan Knežević. Na njegovom repertoaru uglavnom je klasična muzika.

– Kada sam upisao Muzičku školu, tako se kroz vježbanje i rad stvorila ljubav prema harmonici – rekao je on.

Veliku pažnju privukao je nastup orkestra harmonika, kojim diriguje profesor Boris Knežević.

– Ove godine imamo u planu učešće na mnogobrojnim takmičenjima. Sinoć smo izveli dvije kompozicije, od kojih je jedna klasična, a druga malo popularnijeg karaktera, jer je i sam koncert upriličen zbog popularizacije ovog instrumenta – dodao je Knežević.

Aljoša Novaković, direktor prijedorske Muzičke škole potvrdio je da u posljednje vrijeme vlada sve veće interesovanje za ovaj instrument. – Trenutno je najveća zainteresovanost učenika za klavir, a zatim za gitaru i harmoniku. To su tri odsjeka koja su popunjena. Mnogo je zainteresovanih i za gudački odsjek, što me posebno raduje. Imamo i kompletan odsjek violončela u školi, što je za svaku pohvalu.

Učenici Muzičke škole pripremaju se i za polugodišnji koncert, koji je zakazan za ponedjeljak, 16. decembar. Ova obrazovna ustanova broji oko 400 učenika.

B.D.

Prethodni„ARCELORMITTAL PRIJEDOR“: SATOVI ZA 18 RADNIKA (video)
SlijedećiOrganizacija žena DNS Prijedor- PREDAVANJE NA TEMU „LJEPOTA JE U OKU POSMATRAČA“ (video)