11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ODRŽANO “VEČE KULTURNOG STVARALAŠTVA” U BUSNOVIMA

Najnovije vijesti

U Busnovima je održano prvo ovosezonsko “Veče kulturnog stvaralaštva” koje će, do kraja marta naredne godine, biti organizovano u ukupno šest sela. U prepunoj sali rekonstruisanog Društvenog doma nastupili su učenici Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” iz Busnova i Područnog odjeljenja Tomašica, KUD “Omarska”, narodni umjetnici i izvođači izvorne pjesme.

vece-1-web

Bila je to prilika da se, nakon mjesec dana rada, po prvi put publici predstavi Folklorna sekcija “Dušan Pantelić” koja je formirana pri školi u Busnovima.

– Igrala sam folklor četiri godine, ali mi je drago što je počela s radom ova folklorna sekcija. Vježbamo već mjesec dana, na probama se lijepo družimo. Igramo “Igre iz Krajine” – rekla je trinaestogodišnja Sara Kljajić.

Umjetnički rukovodilac KUD-a “Omarska” Bojan Raković rekao je da Folklorna sekcija Busnovi ima dvije dječije grupe i grupu veterana:

– Najmlađa grupa okuplja 20 članova, a starija oko 30. Veteranska grupa trenutno broji petnaestak članova, ali svi su izgledi da će se uskoro omasoviti – zadovoljan je Raković.

vece-5-web

U okviru “Večeri kulturnog stvaralaštva” priređena je izložba ručnih radova. Autor Manifestacije je Saša Goronja. Pokrovitelj je Grad Prijedor, medijski pokrovitelj IPC “Kozarski vjesnik”, a prijatelji Manifestacije Tvornica keksa “Mira” i “Autotransport” Prijedor. Cilj je podsticanje rada kulturnih stvaralaca svih generacija i vraćanje kulturnih sadržaja u rekonstruisane društvene domove. Sledeće “Veče kulturnog stvaralaštva” biće održano u Gornjim Orlovcima.

D.S.

vece-3-web vece-6-web vece-7-web vece-8-web