8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

OGROMAN DOPRINOS NARODA POTKOZARJA SLAMANJU FAŠIZMA (video)

Najnovije vijesti

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje borcima NOR-a, potom kod biste narodnog heroja Miloša Mamića te na spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, u Omarskoj je obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je narod Kozare na svojoj koži osjetio svu strahotu fašističkog terora, ali da je isti taj narod dao i nemjerljiv doprinos uništenju fašizma.

– Kozara je dala 21.000 boraca u Narodnooslobodilačkom ratu. Od tog broja, slobodu nije dočekalo njih 9.932. Ogroman je broj civilnih žrtava, jer je na području Kozare stradalo preko 35.000 stanovnika – naglasio je Rodić, dodavši da fašistički zločinci nisu pokazali nikakvu milost ni prema djeci. U ustaškim logorima završilo je preko 22.000 djece, od kojih je samo sa područja Potkozarja ubijeno preko 13.000. 

Doprinos naroda ovog kraja borbi protiv fašizma daje pravo, ali i obavezu, da se obilježava i slavi Dan pobjede, poručio je načelnik gradskog Odjeljenja zaboračko-invalidsku zaštitu Mišo Rodić.

– Kozara je, u Drugom svjetskom ratu, u cijeloj Jugoslaviji možda dala i najviše, s obzirom na broj boraca u Narodnooslobodilačkoj vojsci, ali i po stradanju civila, naročito u logoru Jasenovac – rekao je Rodić.

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske uveličali su obilježavanje 9. maja izvođenjem prigodnog kulturnog programa, čime su pokazali da se stradanje naroda Kozare neće zaboraviti. Dan pobjede nad fašizmom obilježen je danas i u Ljubiji, polaganjem vijenaca ispred spomen-bista na trgu.

Z. J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!