(VIDEO) OKO 250 UČESNIKA NA IZVIĐAČKOM VIŠEBOJU “KOZARA 2023”

0
186

U Prijedoru se danas održava izviđački višeboj “Kozara 2023” koji je okupio oko 250 učesnika i 28 ekipa iz BiH, Srbije i Hrvatske. Izviđači se takmiče u nekoliko disciplina. Druženje i sticanje korisnih vještina, ističu kao prednosti izviđačkog pokreta.

“Učlanila sam se u izviđače da bih naučila neke vještine i snalaženje u prirodi”, rekla je Luna Katarina Pintar iz Izviđačkog kluba “Javor”, Osijek, koji godinama sarađuje sa prijedorskim odredom “Dr Mladen Stojanović”.

Dušan Đorđević, starješina Odreda izviđača “Josif Pančić”, Niš, rekao je da u Prijedor dolaze, po mogućnosti, svake godine, da bi pokazali  svoja izviđačka znanja.

“Rado dolazimo na višeboj da se družimo sa prijedorskim izviđačima, a ove godine smo tu i da im poželimo srećan 70. rođendan”, rekao je Đorđević.

Organizator tradicionalnog višeboja je Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”, Prijedor. Ova manifestacija ove godine za njih ima poseban značaj, jer obilježavaju 70 godina rada i 50 godina održavanja Višeboja. Trenutno imaju preko 120 članova.

“Našli smo interesantan podatak, da je prvi višeboj pod sadašnjim nazivom Izviđački višeboj ‘Kozara’ organizovan 1973. godine. Zbog lošeg vremena, ovog puta  skratili smo takmičarski dio, koji će se najviše sastojati u rješavanju testova prve pomoći, topografije, opšteg znanja, ali i tradicionalnom pronalaženju  kontrolnih tačaka na karti i i vezanju čvorova”, rekao je Ernest Badnjević, starješina Odreda izviđača “Doktor Mladen Stojanović”.

U Gradskoj upravi Prijedor cijene značaj izviđačkog pokreta.

“Prijedorski izviđači šalju posebnu sliku jedinstva i organizovanosti. Oni već 70 godina predano rade kako sa starijim, tako i mladim generacijama. Grad Prijedor definitivno posmatra Odred izviđača ‘Doktor Mladen Stojanović’ kao jednu ozbiljnu i perspektivnu organizaciju”, rekao je Ognjen Vukojević, predstavnik Grada Prijedora.

 Povodom jubileja, u Pozorištu Prijedor večeras će biti održana  svečana akademija na kojoj će biti predstavljena “Hronika prijedorskih izviđača 1922-1953-2023”. Akademija počinje u 18.00 časova.

D. S.