Uprkos pandemiji virusa korona, u prijedorskom Udruženju penzionera ove godine uspješno su realizovali banjsko-klimatska liječenja ove populacije. U banje “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici i “Vrućica” u Tesliću upućeno je 347 penzionera. Ova aktivnost realizovana je uz pomoć Gradske uprave Prijedor, koja je za te namjene izdvojila oko 90.000 KM.

– Zadovoljni smo što je sve to proteklo u najboljem redu, poštujući sve epidemiološke mjere. Niko od naših članova za to vrijeme nije bio zaražen, niti je imao simptome virusa. Naši penzioneri su maksimalno iskoristili i turističke vaučere. Uputili smo njih 500 u banju “Vrućica” gdje su iskoristili svoj vaučer i četiri dana bili na banjskoj rehabilitaciji.  Mi smo snosili njihove troškove prevoza do Teslića – rekao Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera Prijedor.

Brdar koji nakon smrti Rade Rakulja obavlja funkciju vršioca dužnosti predsjednika Udruženja penzionera RS do imenovanja novog, kaže da je usljed vrlo teške ekonomske, zdravstvene i socijalne situacije u kojoj se nalaze penzioneri povećana smrtnost ove populacije. Sa prosječnom penzijom u RS koja iznosi oko 393 KM, iako je redovna, većina penzionera ne može da izmiri sve svoje troškove i obaveze.

– Znamo mi da ima i gorih slučajeva od nas, ali ja sam dužan, kao njihov predstavnik da posebno ističem penzionerske probleme. Mi smo stara populacija, imamo velike troškove za lijekove… Postavlja se pitanje kako jedan penzioner sa najnižom penzijom od 201 KM da živi i podmiruje svoje obaveze… Sama pomisao da taj iznos treba da rasporedi na čitav mjesec njega psihički ubija i dovodi do još većih bolesti – rekao je Brdar.

Iako su institucije vlasti u RS, napravile određene pomake u cilju povećanja penzija, kako navodi Brdar, na tome se ne smije stati. Na području Prijedora živi oko 15.000 penzionera od kojih je  13.800 članova ovog Udruženja, a više od polovine je u stanju socijalne potrebe.

M. Šodić