-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

OKRUGLI STO NA TEMU KAKO ZADRŽATI ZAPOSLENE

Najnovije vijesti

“Ključni izazovi u zadržavanju i nagrađivanju zaposlenih”, naziv je okruglog stola na kojem su prijedorski privrednici i predstavnici Privredne komore Banja Luka razmijenili mišljenja o tome kako zadržati i motivisati radnike.

I u kriznim vremenima može se dobro poslovati, naročito ako se prepozna značaj radnika i ako se njihov rad na pravi način vrednuje, poručuju iz „Kolektora“,  preduzeća koje je protekle godine ostvarilo rekordne prihode, zaposlilo dodatnih 70 radnika, i planiraju dodatno proširene. U njihovom pogonu u Prijedoru trenutno radi 50 radnika,

“Danas je najveći izazov u poslovanju kako obezbijediti kvalifikovanu radnu snagu. Upravo ovaj događaj je nešto što treba da bude inicijalna priča da se više računa povede o radniku, o čovjeku koji je u centru našeg poslovanja. Moramo naći modele da radnik bude zadovoljan i da sa svojim radnim mjestom obezbijedi  ono što mu je potrebno”,  kaže izvršni direktor „Kolektora“,  Predrag Zorić.

Jedan od  načina za motivaciju  radnika je i dopunsko penziono osiguranje. Sitacija je takva da prsi stub penzionog osiguranja neće biti dovoljan za zadržavanje standarda, kažu iz Evopskog doborvoljnog penzijskog fonda, koje je učestvovalo u organizaciji orkuglog stola. Dodaju da je njihova osnovna prednost što su uplate do 100 KM oslobođene poreza.

“Prednost za poslodavca je  ta da finansiranjem penzijskofg plana za zaposlene jedan dio sredstva preusmjerava na individualne raučne radnika. Prednost za radnika je što može da sufinasira od ovog iznosa od 100 KM svoj penzijski doprinos iz svoje bruto plate”,  pojasnio je Zdravko Zečević, direktor Društva za upravljanje EDPF-om.

Pitanje radne snage je ključni problem domaće privrede, što zbog nepovoljne demografske situaciji, što zbog toga što u zapadnim zemljema vlada ogroman potržanja za radnicima. Zato, poručuju, treba naći model kako radnike zadržati ovdje.

“Naši radnici su u većini evropskih zemalja ocijenjeni visoko za njihove proizvodne potrbe. Hoćemo da čujemo mišljene privrednika na ovo što radi Komora i Vlada RS, da vidmo da li možemo čuti neke bolje  inicijative kako da zadržimo zaposlene”,  rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka.

Okruglom stolu prisustvovalo je pedestak predstavnika preduzeća, a na osnovu njihovihs stavova  Komora će formirati konkretne prijedloge koje će proslijediti Vladi RS.

Z.J.