Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će sutra biti pušten sistem zelenih prioritetnih traka u regionu zapadnog Balkana, zahvaljujući kojima će vitalni proizvodi sa zajedničke liste imati olakšan promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja Cefte.
“Zelene trake su otvorene za svu robu sa zajedničke liste vitalnih proizvoda. Granični prelazi u sistemu zelenih koridora radiće 24 časa, sedam dana sedmično, kako carina, tako i druge granične službe”, istakao je Košarac.

Da bi se dodatno obezbijedio brz protok najosnovnijih proizvoda, Cefta strane su, na prijedlog Sekretarijata, usvojile listu vitalnih proizvoda, koji će imati olakšani promet na definisanim graničnim prelazima između zemalja Cefte.

“Cefta lista sadrži najvažnije proizvode – hranu za ljude i stočnu hranu, dok je za oblast medicinskih proizvoda, zaštitne opreme i drugih proizvoda neophodnih u trenutnoj situaciji preuzeta lista Svjetske carinske organizacije. U zavisnosti od potreba Cefta strana, ova lista se može mijenjati i dopunjavati”, objasnio je Košarac.

Košarac je pojasnio da je ovu informaciju sinoć zvanično objavio Sekretarijat Cefte, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je podsjetio da je na početku epidemije virusa korona zatražio 24-časovno radno vrijeme veterinarskih inspektora Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je u sastavu Ministarstva da bi pravovremeno obavljali svoj posao i omogućili nesmetan promet roba životinjskog porijekla.

“Što se tiče naše strane, veterinarski inspektori su u potpunosti spremni da od ponedjeljka preuzmu ovaj posao”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, nadograđen sistem elektronske razmjene podataka /SEED/ koristiće se za prednajavu kod proizvoda sa liste vitalnih proizvoda.

“SEED sistem će elektronskim putem slati podatke carini i drugim graničnim službama”, rekao je Košarac, te dodao da sistem počinje sa radom sutra s tim da će se dva aspekta u vezi sa prednajavom postavljati i tokom nedjelje.

On smatra veoma značajnim početak funkcionisanja sistema zelenih prioritetnih traka, kao i da je BiH spremna da se u punom kapacitetu prilagodi novim uslovima.

S druge strane, rekao je Košarac, u prvim danima moguće je očekivati određene poteškoće kod pojedinih zemalja članica Cefte u smislu adaptacije na nove uslove, ali vjeruje da će poteškoće biti prevaziđene u narednih deset dana.

“Budući da je realno očekivati da svi neće dostaviti svoje kontakte do ponedjeljka, sistem će raditi i za te prelaze, ali će prednajavu dobijati samo carina na svom terminalu, te je moguće da će dan, dva biti slabija koordinacija sa inspekcijama kod prioritetnog prolaza”, smatra Košarac.

Kako svaka Cefta strana ima sopstveni informacioni sistem za tranzit, a SEED preuzima podatke od tih sistema, Košarac je naveo da se očekuje da će u prvim danima implementacije dolaziti do grešaka u smislu da se ne registruje prednajava za prioritetne kamione u tranzitu na nekim prelazima.

“Oni će se tada usmjeravati na regularne trake, iako imaju pravo prolaza prioritetnom trakom”, objasnio je Košarac.

SRNA

PrethodniU Srbiji UMRLO JOŠ ŠEST LJUDI, POTVRĐENO NOVIH 250 SLUČAJEVA
SlijedećiPreminuo pacijent u Bihaću od posljedica virusa korona