Poznati srpski književnik Dejan Stojiljković promovisao je večeras u Prijedoru svoj novi roman „Olujni bedem“ koji, kao i njegovo djelo “Duge noći i crne zastave”, obrađuje srednjovjekovnu Srbiju i događaje koji su prethodili Kosovskom boju, period od 1386. do 1389. godine.

– To je srpski viteški roman, kakvih već ima u svjetskoj književnosti, s tim da ja govorim o konkretnim događajima: o padu Niša u jesen 1386. godine, opsadi od 25 dana te o velikom turskom porazu u Pločniku, koji je malo obrađivan. Naša javnost ne zna mnogo o tome. Stalno se priča o nekim našim porazima od Osmanlija, a ti porazi realno ne postoje. Mi nismo izgubili Kosovsku bitku kao što nismo izgubili ni Boj na Pločniku niti mnoge druge bojeve. Želim da razbijem stereotip da smo stalno gubili od Turaka, nekako je to i nelogično: kao gubimo od njih, a Turcima je trebalo 200 godina da poraze Srpsku kneževinu – rekao je Stojiljković.

S obzirom da se Stojiljković bavio srednjovjekovnom srpskom istorijom, bazirao se više na mitove i legende nego na oskudne istorijske podatke, pišući o srpskim vitezovima predvođenim Lazarom Hrebeljanovićem. Već radi na nastavku romana “Olujni bedem”, koji će se zvati “Učitelj mačevanja”. U planu je ukupno pet dijelova.

– Zadnji dio će se zvati “Poslednji Nemanjić” a baviće se despotom Stefanom Lazarevićem, po mom mišljenju, najvećim vladarom u istoriji srpskog naroda, većim i od Dušana i od njegovog oca, kneza Lazara. To je čovjek koji je prvi proglasio Beograd svojom prestonicom i koji je na mnoge načine udario temelje srpske države – ističe Stojiljković.

Na promociji u Prijedoru, koja je održana u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, o Stojiljkovićevim romanima “Duge noći i crne zastave” i „Olujni bedem“ govorio je pisac Slaviša Pavlović. On je ocijenio da su oba djela nešto za čim srpska književnost vapi:

Slaviša Pavlović

– Mi jesmo narod bogate istorije, a istorija predstavlja duh tog naroda i nešto po čemu je on prepoznatljiv u svijetu. Međutim, iako imamo tešku, bogatu, vitešku istoriju, generacijama unazad nismo uspjeli da je pokažemo, da predstavimo sebe. Svo vrijeme smo u književnosti bili okrenuti ka nekim drugim pravcima, tako da se o najslavnijem periodu srpske istorije, srednjem vijeku, vrlo malo zna. Na našu sreću, i jedan i drugi roman Dejana Stojiljkovića prikazuju, osim viteštva, vrlo zanimljive priče, o tadašnjem načinu života u Srbiji, kako se govorilo, jelo i pilo, koji su mačevi kovani i kakav je kodeks jednog naroda – rekao je Pavlović.

Dejan Stojiljković je rođen u Nišu, a sem kao prozni i dramski pisac, poznat je kao filmski i strip-scenarista. Radio je i na scenariju jedne od trenutno najpopularnijih domaćih serija, “Senke nad Balkanom”. Ovako veliki uspjeh nije očekivao ni on, niti Dragan Bjelogrlić, ali to samo pokazuje, kako je rekao, da regionalna publika zna da prepozna kvalitet.

D.S.

foto: Giga

PrethodniKOŠARKA: „PRIJEDOR“ NA  TEŠKOM ISPITU U BRATUNCU  
SlijedećiPOČELO OBILJEŽAVANJE 20 GODINA POSTOJANJA UDRUŽENJA SLOVENACA