U gradskom Pozorištu sinoć je održan “Omaž Puškinu”, književno večernji matine  kojim je obilježeno 220 godina od rođenja velikana ruske  i svjetske književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina.

U programu su učestvovali  studenti, postidiplomci i profesori Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog Univerziteta “Lomonosov” , profesori “Apeirona”Larisa Čović Lupačova i Branimir Čović, predstavnici Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i Bosanskog kulturnog centra Prijedor. Larisa Čović Lupačova, dekan fakulteta filoloških nauka Panevrospskog Univerziteta “Apeiron” rekla je ovom prilikom da “Apeiron”  obilježava vrijedan jubilej , deset godina postojanja i rada i da su  u okviru tog jubileja pozvali i partnere s državnog univerziteta Lomonosov. Željko Šormaz, direktor  Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor rekao je da je “Omaž Puškinu” i jedan kolaž program  koji su zajedno pripremili Univerzitet “ Apeiron”, Udruženje za očuvanje tradicije i Bosanski kulturni centar kao domaćini.

Pridružili su im se i studenti i profesori  “Lomonosova” sa predstavom satkanom od igre, pjesme, priče koja govori o Puškinom životu, njegovim djelima i likovima iz njegovih djela. Sanel Jakupović, prorektor za naučni rad i međunarodnu saradnju na Panevropskom univerzitetu “Apeiron” rekao je da je organizatorima i domaćinima ove manifestaciji bila čast da ugoste predstavnike velikog i najstarijeg univerziteta u Rusiji.

M.Z.

PrethodniSPORT VISION BLACK WEEKEND POPUSTI ZA TRENDY STIL
SlijedećiPREDUZETNICI: POBOLJŠATI POSLOVNI AMBIJENT (video)