Oslikavanjem zidova u prostorijama Omladinskog savjeta Prijedor, danas je završena jednomjesečna radionica “Ready, set, paint”, koja je održana u okviru projekta „Aktiviraj se, pokreni se“. Polaznici radionice oslikali su mural koji prikazuje djevojku podijeljenog lica.

– Na jednoj polovini lica prikazani su mladi ljudi koji nisu aktivni i koje treba pokrenuti, a na drugoj polovini su mladi koji su aktivirali svoje ideje, iznijeli ih na papir i zajedno s nama razgovarali o njima – rekla je Medina Ramić, koordinator projekta “Aktiviraj se, pokreni se”. Ona je napomenula da je u radionicama učestvovalo petnaestak mladih.

Jedna od učesnika je Aiša Musić, koja je doprinijela osmišljavanju same radionice. Kako je rekla, Prijedor je grad umjetnika, pa su radionice slikarstva i street arta bile logičan izbor.

– Radionice su trajale oko mjesec dana, a u okviru završnih aktivnosti juče smo u parku na Pećanima radili sprejevima na streč foliji. Prenosili smo pozitivne poruke kao npr. „Pridruži nam se“, „Aktiviraj se, pokreni se“. Namjera nam je bila da ideju aktivizma približimo prijedorskoj omladini, da nam se oni priključe – rekla je Musićeva.

Omer Karadžić smatra da ima još mladih koji bi im se priključili. Dodaje da su radionice ovog tipa jedan od načina da se skine negativan predznak sa ulične umjetnosti, odnosno grafita koje mnogi povezuju s vandalizmom. Učesnici ove radionice dokazali su da ne mora biti tako, s obzirom da su koristili streč folije koje je lako ukloniti. Nadaju se da su uspjeli poslati poruku: trgnuti mlade iz pasivnosti i podstaknuti ih da budu aktivni članovi lokalne zajednice. Projekat „Aktiviraj se, pokreni se“ Omladinski savjet Prijedor sprovodi već šest mjeseci, uz učešće dvadesetak mladih. U okviru ovog projekta realizuju se radionice „Poslije karantina, pravac planina“ sa prijedorskim izviđačima te aktivnosti sa studentima Rudarskog fakulteta, koji svoje znanje prenose na mlade. Projekat „Aktiviraj se, pokreni se“ realizuje se zahvaljujući podršci programa BHRI, koji sprovodi IOM, uz finansijsku podršku USAID-a BiH.

D. S.