3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

Omladinski savjet RS – Potpisana Deklaracija o protivljenju odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Najnovije vijesti

Predstavnici Omladinskog savjeta Republike Srpske danas su na Trgu majora Zorana Karlice potpisali Deklaraciju kojom izražavaju protivljenje odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Predsjednik Omadinskog savjeta RS Mladen Pjevčević istakao je da je radioaktivni otpad veliki problem, te da Trgovska gora svakako nije dobro mjesto za odlaganje ovog opasnog otpada.

„Odlučili smo se baš danas simbolično na ovaj korak, jer su u toku 25. Susreti  mladih RS-e, ali danas je i 12. august  Svjetski dan mladih da pošaljemo poruku ne samo građanima Republike Srpske, nego i građanima širom Evrope da mladi nisu za odlaganje otpada na Trgovskoj gori“, istakao je Pjevčević.

Predsjednik Udruženja građana „Grin tim“ iz Novog Grada Mario Crnković je naveo da je cilj Deklaracije da se na jasan i koncizan način stave na znanje tri stvari, a to je da građani ne žele odlaganje radioaktivnog otpada na području Trgovske gore, zatim da zahtijevaju od naših vlasti, ali i vlasti Hrvatske da odgovorno postupaju i  da zaustave sve te procese koji vode ka tom nemilom činu. Treća,a možda i najvažnija je da se traži pomoć na međunarodnom nivou.

Crnković je naveo da se radi o evropskom presedanu, te da se ovaj problem tiče kako RS, BiH, tako i EU.

G.K.