Krizna situacija vezana za virus koronu odrazila se i na prodaju žive stoke prije svega prasadi i jagnjadi zbog čega je i njihova cijena pala u odnosu na isti period prošle godine.

Zabrana kretanja i okupljanja uticale su na to da je i cijena žive vage prasadi i jagnjadi za ovo doba godine znatno niže nego lani. Vaskršnji praznici protekli su uz policijski čas, tako će biti i za prvomajske praznike,  Đurđevdan,  a to su kako kažu stočari praznici za koje uvijek vlada velika potražnja jagnjadi i prasadi. Tako ove godine pred prvi maj prasad se mogu  kupiti  za 4 KM po kilogramu. Lani se u ovo doba cijena kretala oko 5,50 KM. Potražnja za janjcima je skoro nikakva. Ponuda je po tradiciji dobra, ali kupaca nema. Prema riječima uzgajivača njihova cijena na veliko trenutno se kreće oko pet maraka po kilogramu, a u pojedinačnoj kupovini kreće se i do šest maraka, mada je kako kažu rijetkost da neko i traži.

Ovo su potvrdili i prijedorski mesari koji ističu da će zabrana kretanja za prvomajski praznik odraziti na prodaju roštiljskog mesa koje se po tradiciji najviše kupovalo.

Očigledno su  karantini, izolacije, samoizolacije i sve ono što nas je privezalo za kuću i onemogućilo socijalne kontakte ostavili traga i na ovu oblast.  Jer upravo ćemo  ove godine, u periodu najveće potrošnje mesa, najmanje da ga jedemo.

P.Š.

PrethodniZAKLJUČCI GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE ZA 29. APRIL
SlijedećiU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”