Tokom jula i avgusta dolazi do povećanog broja saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima, zbog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pripremilo niz aktivnosti da bi ove godine taj broj bio sveden na minimum, rekao je danas načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Srpske Goran Amidžić.
Amidžić je istakao da je na putevima Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine broj saobraćajnih nezgoda povećan za 16 odsto u odnosu na isti period lani, a tek slijedi težak period kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja.

“Broj poginulih veći je za jedan, dok je broj teško povrijeđenih smanjen i bilo ih je ukupno 204, što je za 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Amidžić na konferenciji za novinare povodom početka preventivne kampanje “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”.

Amidžić je ocijenio da je trenutno stanje u bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj zadovoljavajuće, ali da slijede juli i avgust, kada je povećan broj poginulih u saobraćajnim nezgodama.

“U 2018. godini u toku ta dva mjeseca poginulo je 40 ljudi, a 2019. godine 38 lica”, rekao je Amidžić.

On je naveo da je od prošle godine MUP Srpske počeo sprovoditi kampanju “Vozi oprezno, putuj bezbjedno”, te je broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u prošloj godini smanjen, kada je bilo 28.

“Za ovu godinu smo kampanju bolje osmislili, sa konkretnijim i preciznijim mjerama, te očekujemo da ove godine bude i manji broj poginulih u ova dva mjeseca”, rekao je Amidžić.

Inspektor u Upravi policije MUP-a Srpske Milan Salamadija rekao je da je analiza saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima za juli i avgust 2018, 2019. i 2020. godine pokazala da je na području policijskih uprava Banjaluka, Doboj, Bijeljina i Prijedor identifikovan najveći broj poginulih lica u ta dva mjeseca.

Kada je riječ o greškama koje su doprinijele saobraćajnim nezgodama, Salamadija je naveo da su u najvećoj mjeri to neprilagođena nepropisna brzina, i to oko 40 odsto, a zatim strana kretanja, oduzimanje prava prvenstva prolaza i preticanje.

“Kada je riječ o strukturi poginulih lica, na prvom mjestu su vozači putničkih motornih vozila, na drugom vozači motocikala i mopeda, te slijede pješaci, vozači traktora i biciklisti”, rekao je Salamadija.

Prema njegovim riječima, među poginulim licima dominira starosna struktura od 21 do 30 godina, te su 32 lica ove starosne strukture poginula u julu i avgustu prethodne tri godine, što je duplo više u odnosu na bilo koju drugu starosnu strukturu.

Najugroženiji putni pravci u julu i avgustu prošle godine bili su Klupe–Teslić, zatim Zablađe–Čađavica, Razboj–Rudanka i Pale–Ljubogošta.

On je napomenuo da je na osnovu ovih analiza, a sa ciljem smanjenja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, MUP Srpske naložio niz mjera i aktivnosti za policijske uprave, kao i angažovanje mobilnih radarskih sistema na teritoriji policijskih stanica koje su identifikovane kao stanice sa najvećim brojem nezgoda sa poginulim licima.

“MUP Srpske ima 12 presretača i oni će biti aktivni na području svih 10 policijskih uprava, a prioritet će biti Banjaluka, Doboj, Bijeljina, Prijedor i Gradiška”, rekao je Salamadija.

On je dodao da je planirano nekoliko republičkih akcija koje će biti realizovane u julu i avgustu, te da je policijskim upravama naloženo i da, osim ovih akcija, imaju obavezu da realizuju po jednu regionalnu, a policijske stanice po jednu lokalnu akciju.

Salamadija je napomenuo da je prva republička akcija planirana već za vikend, u petak i subotu, 2. i 3. jula, sa ciljem kontrole učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola, opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu.

“Uporedo sa ovom akcijom biće angažovani policajci na službenim motociklima, koji će 2, 3. i 4. jula raditi pojačanim intenzitetom, sa fokusom na kontroli vozača motocikala, mopeda i vozača traktora, i to na području policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Doboj i Bijeljina”, rekao je Salamadija.

SRNA

PrethodniZadao oštećenom više udaraca pesnicom
SlijedećiJULSKI UPISNI ROK: NAJVIŠE MJESTA U GIMNAZIJI