-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

ORLOVIĆ: ŽIVOTNO ISKUSTVO PRETOČENO U LITERATURU

Najnovije vijesti

Na književnoj večeri u Prijedoru, Mihajlo Orlović predstavio je večeras dvije knjige koje su, kako je rekao, nastale kao plod njegovog zrelog razmišljanja u proteklim godinama: zbirku pjesama „Upoznaj svoje zidove“ i knjigu priča „Škola prosjaka“.

– Te dvije knjige su plod mog iskustva. Nekako su prošla ta osjećanja, u zrelim sam godinama, pa je i vrijeme da se to iskustvo sabere i prenese u literaturu. „Škola prosjaka“ pomalo liči na parodiju. Otkad je svijeta, uvijek je bilo prosjaka i biće ih dok je svijeta, samo što nam ponekad više padaju u oči. Dvije-tri priče su baš na tu temu, dok su ostale vezane za kolaps u životu koji stvara moderna tehnika. Naslov zbirke „Upoznaj svoje zidove“ inspirisan je stihom Čarlsa Bukovskog. Čovjek kad se nađe u zatvorenom prostoru, on treba da upoznaje te zidove. Oni su njegova najveća ljubav i kada ih upozna, onda će upoznati čitav svijet – smatra Orlović. Do sada je objavio 22 knjige. Pisao je prozu, poeziju, zapise, s tim da se sve više okreće romanu, koji mu, kako pojašnjava, daje više mogućnosti da kaže ono što misli.

– Literatura je, sama po sebi, traženje pitanja i odgovora. Nema tu nekih konkretnih odgovora, više je to stalno traženje pitanja. Dok god ih tražimo, u nama postoji nekakva znatiželja, a znatiželja sama rađa priču. Knjige kao knjige, one kad se završe, ja ih šaljem u svijet – rekao je Orlović na promociji u Galeriji „Sreten Stojanović“.

Promocije i direktan kontakt s čitaocima, Mihajlo Orlović smatra najboljim načinom da knjiga, kako je rekao, sama sebi krči put.

– Ako vrijedi, vrijedi, ako ne vrijedi, ja ću stvarati neku novu knjigu – istakao je ovaj bivši novinar i veoma plodan, nagrađivan autor koji, u prosjeku, napiše tri knjige godišnje. Sada završava dva djela: „Samo će se kazati“ i „Pomor staraca“.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!