Na ranču u Crnoj Dolini, porodica Zec ima ergelu ponija. Zoran i Tanja dopremili su ih  iz Holandije kao rođendanski poklon mlađoj kćerki Milani, koja nije željela ništa drugo do ponija. Doduše, željela je jednog, a dobila ih osam, jer ih gazda iz Holandije nije želio razdvajati. Tako je tata Zoran prije šest mjeseci  „prelomio“ i odlučio da ih sve, uz popust, kupi i doveze u Prijedor.

Mala slavljenica je u startu bila oduševljena, hranila ih je, plela im pletenice od grive…  no sad o ergeli ponija, mirnih i druželjubivih životinja, najviše brinu mama Tanja i starija sestra, 18-godišnja Jovana. Na ranču su obavezno ujutro, kad im dijele zob, hljeb i šećer koji prosto obožavaju.

– Milana sad ima manje vremena, jer ujutro ide u školu, pa smo obaveze oko ponija preuzele majka i ja. Nije teško, nisu zahtjevni, malo zobi ujutro i uveče, druženje, jer vole pažnju, igranje i to je to. Ovdje im je dobro, po cijeli dan su na livadi i, jednostavno, uživaju – kaže Jovana i dodaje da je uporan kupac iz Njemačke, u međuvremenu, uspio da ih nagovori da mu prodaju dva ponija.

Konji su otputovali za Frankfurt, mada se familija Zec nerado odriče svojih ljubimaca.

– Uvukli su nam se pod kožu. Imamo dvije „djevojke“ i „četiri momka“. Možda bi prodali još dva, ali dva para sigurno ostaju i njih ne diramo. Oni su ovdje prava atrakcija. I znani i neznani  svakodnevno dolaze da ih vide i da se slikaju sa njima. Ponekad  je kod ranča prilična gužva. Najviše ima djece, jer su njima poniji i najinteresantniji. Jahanja nema, jer su konjići još uvijek mali – kaže Jovana dok nam pokazuje dva „kapitalca“ koji su dostigli visinu od 60-tak i ostale ne više od 40-tak centimetara.

U proteklih šest mjeseci, familija Zec se potrudila da ugodi svojim ljubimcima. Ranč je ograđen, napravljeni su boksovi, a ne manjka ni hrane, jer, za početak, na raspolaganju imaju tonu zobi i dosta bala sijena.

Svi poniji imaju svoje pasoše sa osnovnim odlikama: visinom, težinom, godištem. Ovi u vlasništvu porodice Zec imaju u prosjeku po tri godine.

– Čipovani su, vakcinisani, pregledi veterinara su obavezni. Mogu i na putovanje, bilo gdje – kaže s osmijehom Jovana i dodaje da poniji jedino još nemaju imena.

KV

foto: Giga

PrethodniZBOGOM MIKŠA!
SlijedećiRUŽIČASTI OKTOBAR, MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE (VIDEO)