-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

OSMI MART: DAN ŽENA ILI DAN KARANFILA? (VIDEO)

Najnovije vijesti

Osmi mart i poznata slika na ulicama: štandovi puni cvijeća, prolaznici koji nose aranžmane dragim osobama. No, kada je u Njujorku 1909. prvi put obilježen Međunarodni dan žena, duh ovog praznika bio je sasvim drugačiji. Teški uslovi rada, neravnopravnost i nedostatak prava glasa, uzrokovali su brojne proteste boraca za prava žena i štrajkove radnica u industriji, naročito tekstilnoj.

Njemica Klara Cetkin bila je ta koja je predložila da se 8. mart svake godine obilježava kao dan žena. S vremenom, u zapadnom svijetu položaj žene je značajno unaprijeđen, a 8. mart je u našoj sredini polako postao dan kada se ženama kupuje cvijeće, najčešće karanfili.

Poklon suprugama, majkama, bakama, sestrama i drugim dragim ženama je lijep gest, ali ne treba zaboraviti da, prije samo jednog vijeka, žena nije imala status ni približan današnjem, te da Osmi mart treba da bude dan prisjećanja na borbu za ravnopravnost. Inače će Međunarodni dan žena postati samo još jedan u nizu komercijalizovanih praznika, bez ikakve suštine osim kupovine poklona.

Z.J.

foto: Giga