-3.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

OSNIVANJEM ŠKOLSKIH ZADRUGA RAZVIJATI I JAČATI ZAJEDNIŠTVO

Najnovije vijesti

Pet osnovnih i šest srednjih škola iz Prijedora do kraja školske godine formiraće prve školske zadruge na bazi obuka koju su profesori i nastavnici prošli uz podršku italijanskog Udruženja Program Prijedor.
“Naše dugogodišnje iskustvo pokazalo je da, uprkos direktnom uvidu u pozitivne primjere zadrugarstva u italijanskoj pokrajini Trentino, nije došlo do osnivanja poljoprivredne zadruge u Prijedoru, što je rezultat međusobnog nepovjerenja proizvođača”, rekao je Dragan Došen iz prijedorske kancelarije Udruženja Program Prijedor.

On je naglasio da je tako rođena ideja da se priča o zajedništvu započne već sa učenicima osnovnih i srednjih škola i da na tom uzrastu počinju učiti da se zajedno može mnogo više postići nego pojedinačno.

“Praktično, ideja cjelokupnog projekta je da se kod djece promoviše zadrugarstvo i zajednički rad, što trenutno kod odraslih nedovoljno ili nikako ne funkcioniše”, istakao je Došen.

Škole su dostavile ideje o aktivnostima zadruge koje se odnose na reciklažu, selektivno odlaganje i prodaju otpada, pravljenje i prodaju predmeta od recikliranog materijala, upravljanje školskim parkingom i prikupljanje ljekovitog bilja, a od škola je traženo da do kraja školske godine formiraju zadruge sa statutom i organima upravljanja.

“Obišli smo sve škole i situacija je različita od škole do škole. Neke škole, kao npr. Osnovna škola `Branko Ćopić`, već rade određene aktivnosti, pripremaju prodajnu izložbu predmeta od recikliranog materijala, imaju sekciju Male vezilje i mnoge druge programe, dok neke škole nisu još konkretizovale aktivnosti, a neke rade na formiranju zadruge”, naveo je Došen.

On je najavio da delegacija iz Trenta dolazi u Prijedor 2. i 3. juna kada će obići sve škole i sastati se sa profesorima i nastavnicima koji su prošli obuku da se vidi dokle se stiglo sa zadrugarstvom, dok je za septembar planirano nagrađivanje najuspješnije školske zadruge simboličnim novčanim nagradama od 300, 200 i 100 evra.

Po dva predstavnika 11 prijedorskih škola pohađala su u dva navrata dvodnevne seminare u Prijedoru o pojmu i istoriji zadrugarstva u regiji Trentino, Italiji i Evropi, dobrobiti uvođenja zadrugarstva u nastavni proces, razlici između zadruge i akcionarskog društva, osnivačkim aktima, organima upravljanja i o načinima rada školske zadruge.

Predavači o zadrugarstvu bili su italijanski stručnjaci sa iskustvom u oblasti školskog zadrugarstva, pokrovitelj grad Trento, a obukama je prethodilo putovanje profesora iz Prijedora u Trento radi upoznavanja sa zadrugarskom praksom u regiji Trentino koja besprijekorno funkcioniše dugi niz godina.

izvor: Srna

foto: Arhiva