Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor osnovala je Programski savjet, stručno tijelo koje će putem javnih konkursa birati autore čija će djela promovisati ova javna ustanova, izjavila je vršilac dužnosti direktora biblioteke Gordana Vila. Ona je navela da je na njenu inicijativu Upravni odbor biblioteke donio odluku o osnivanju ovog savjetodavnog tijela, da je prva sjednica savjeta održana početkom ovog mjeseca, a da je prvi konkurs na osnovu kojeg će savjet birati autore raspisan prošle sedmice.

“Predsjednik Programskog savjeta je profesor Mladenko Sadžak, a članovi su bibliotekarke naše matične ustanove LJiljana Cvijetić i Vedrana Tošić. Oni zasad rade bez novčane naknade, ali se nadam da će to biti promijenjeno”, rekla je Vila Srni.

Ona je pojasnila da se na ovaj način svim zavičajnim stvaraocima pisane riječi žele dati jednake mogućnosti kada je riječ o obavezi biblioteke da podrži i promoviše stvaralaštvo domaćih autora.

“Pozivam sve zainteresovane autore da se prijave na konkurs i da i ubuduće to čine. Konkurs će se raspisivati dva puta godišnje i Savjet će se sastajati najmanje dva puta godišnje”, dodala je Vila. Prvi konkurs za izbor publikovanih djela zavičajnih pisaca s područja Prijedorske regije objavljen je 15. septembra i otvoren je 30 dana, detalji su dostupni na veb i “Fejsbuk” stranici prijedorske biblioteke, rezultati konkursa biće objavljeni 1. decembra, a pet odabranih djela biće promovisano u organizaciji ove biblioteke u prvoj polovini iduće godine.

Pravo učešća imaju svi autori publikovanih djela koji su stanovnici Prijedorske regije ili su porijeklom s ovog područja, a regija obuhvata grad Prijedor i opštine Novi Grad, Kozarsku Dubicu, Kostajnicu, Oštru Luku i Krupu na Uni.

SRNA

PrethodniNAREDNIH DANA SVJEŽIJE, U PETAK SUNČANO
SlijedećiOŠTEĆENO IGRALIŠTE NA PEĆANIMA