Zbog epidemije virusa korona, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naložilo je juče svim srednjim školama u Srpskoj da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, prvenstveno u Italiju i okolne evropske zemlje, gdje su potvrđeni slučajevi bolesti. 

Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor kaže da će pratiti preporuke resornog ministarstva, radi bezbjednosti djece i izbjegavanja rizika. – U Prijedoru sve škole planiraju maturske ekskurzije u septembru mjesecu. Svi smo bili u fazi priprema i anketiranja učenika, tako da ćemo to odložiti za neke bolje i sigurnije dane. Svima nama je bezbjednost naših učenika, zdravstvena i svaka druga, apsolutni prioritet. Tako da ako se i bude negdje putovalo, sve će to biti u okviru BiH. A kada bude bezbjedno za učenike, onda ćemo da organizujemo ta dalja putovanja – dodala je Soviljeva.

U Turističkoj agenciji “Vuković” u Prijedoru rekli su nam da su za naredni mjesec prolongirali sve aranžmane koji obuhvataju italijanske destinacije. Strah i panika od virusa korona čini se zavladao je i među nekim građanima Prijedora, jer kako su nam potvrdili iz gradske apoteke, već su im planule zaštitne maske.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS apel osobama koje su posljednjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji Sjeverne Italije, ali i Kine, Južne koreje i Irana, da se putem telefona jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi im uzeti podatke i eventualno preduzeli epidemiološke mjere, odnosno dali savjet o daljem postupanju.

Podsjećaju građane da je potrebno da se pridržavaju preventivnih mjera kao što su često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama koje će nakon upotrebe baciti. Uz ovo, napominju da ljudi bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne trebaju nositi medicinsku masku.

Kako je potvrdio ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, u Republici Srpskoj nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od virusa korona, ali je situacija u Italiji u vezi sa širenjem ovog virusa uticala na podizanje nivoa odgovornosti i pojačanje mjera predostrožnosti.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo RS u stalnom su kontaktu sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i prate preporuke SZO i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, te će nastaviti da redovno informišu javnost o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj o virusu korona.

M.Šodić

PrethodniKoalicija „Prva tolerancija“ Prijedor: POTREBNO PROMOVISATI POZITIVNE PRIČE (video)
SlijedećiPrijedorčani na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (video)