-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

OTKLANJAJU SE TEHNIČKI PROBLEMI U IZIS-u, PACIJENTI ZBRINUTI

Najnovije vijesti

U Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu /IZIS/ jutros su nastali tehnički problemi, na čijem otklanjanju se intenzivno radi i već su određeni segmenti funkcionalni, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

U Fondu su naglasili da u međuvremenu zdravstvene ustanove koje su u IZIS-u mogu da rade u papirnoj formi kako pacijenti ne bi bili uskraćeni za zdravstvene usluge.

“Pacijenti se mogu i dalje zbrinjavati i ne bi trebalo da trpe zbog nastale situacije”, naveli su iz Fonda.

Iz Fonda mole i pacijente i zdravstvene radnike za strpljenje i razumijevanje, te naglašavaju da je najvažnije da pacijenti budu zbrinuti i da ne trpe zbog trenutnih poteškoća u radu IZIS-a, jer u konačnici “pacijente liječi ljekar, a ne računar”.

Fond podsjeća da ovakve situacije nisu neuobičajne i dešavaju se, najčešće zbog preopterećenosti sistema, ne samo u Republici Srpskoj, već u svim integrisanim zdravstvenim informacionim sistemima, a nedavno je to bio slučaj i u Hrvatskoj.

“Upravo iz tog razloga Fond zdravstvenog osiguranja Srpske je predvidio ovakve situacije i još prilikom donošenja propisa u vezi sa IZIS-om definisan je način postupanja u slučaju poteškoća u njegovom radu. Na primjer, umjesto elektronskih recepata ljekari mogu pacijentima izdavati papirne, dok poteškoće ne budu otklonjene”, istakli su u FZO.

Timovi FZO, zajedno sa implementatorima projekta, maksimalno su angažovani i nastoje da u što kraćem roku otklone nastale probleme, kako bi sistem nastavio nesmetano da funkcioniše.

“Svim zdravstvenim ustanovama naše službe stoje na raspolaganju kako bi osiguranici ostvarivali svoja prava iz zdravstvenog osiguranja. Napominjemo da je poslovni informacioni sistem Fonda u funkciji i putem njega ustanove mogu da dođu do potrebnih informacija za njihov rad, poput statusa osiguranja i drugo”, navode iz FZO.

SRNA