-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

OTKRIVENE BISTE ČETIRI NARODNA HEROJA U PARKU PEĆANI

Najnovije vijesti

Na prigodnoj svečanosti u parku Pećani danas su otkrivene biste komandanta Prve krajiške proleterske brigade Steve Rauša, komandanta Pete kozarske narodnooslobodilačke udarne brigade Dušana Egića, komesara divizije Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskog odreda Jugoslavije Rade Bašića i general-majora Mikana Marjanovića.

img_8982

Rodbina četiri narodna heroja nije krila ponos, ali i suze ganuća, među kojima 83-trogodišnja Ruža Rašeta, sestra Rade Bašića:

–  Ovo mi puno znači. Najmlađa sam od osmoro djece i drago mi je što sam doživjela ovako lijep gest prema mom bratu Radi – rekla je Rašeta. – Otac nije želio da nas opterećuje užasima rata, ali mi, djeca, prikrali bismo se i slušali iza vrata dok je on pričao o ratu sa svojim dobrim prijateljem Mikanom Marjanovićem. Tako smo saznali i za napad na oklopni voz, koji, nažalost, nije uspio, ali pokazuje svu hrabrost i dovitljivost boraca za slobodu, medju kojima i mog oca Dušana Egića – rekla je Olivera Egić Miljević koja je na svečano otkrivanje bista, u organizaciji prijedorskog SUBNOR-a, doputovala iz Zagreba.

img_9000

Ponosni na svoje borce su u Savezu udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata. Predsjednik SUBNOR-a Republike Srske Blagoja Gajić zahvalan je Gradskoj upravi i resornom ministarstvu što su omogućili da ovi narodni heroji dobiju svoje biste.

– To su ličnosti koje su to zaslužile i zadužile i nas, borce, i narod  Kozare, da se prisjećamo njihovih imena – rekao je Gajić.

img_8993

Gradonačelnik Marko Pavić podsjetio je da su Prijedor i Kozara dali značajan doprinos borbi protiv fašizma:

– Imam i dodatnu obavezu prema tim herojima, jer sam ih i lično poznavao. Zadovoljstvo je što mogu dio duga prema njima ispuniti tako da oni ostanu trajno zabilježeni, putem ovih bisti, u našem gradu kao borci protiv fašizma – istakao je Pavić.

img_8989

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je ovaj kraj, koji je bio pod okupacijom Nezavisne Države Hrvatske, u Drugom svjetskom ratu dao ogromne žrtve za slobodu:

–  Zahvalni smo tim ljudima i slične manifestacije bi trebalo da se često organizuju kako bi mladim generacijama prenijeli u naslijeđe koliko je skupa sloboda na ovim prostorima, koliko je teško doći do nje, a kako se brzo izgubi – napomenuo je Savanović.

img_8984

Sloboda na ovim prostorima nije konstanta i mladi bi trebalo da uče da se ona mora čuvati kao zjenica oka. Pri tome će im, kao podsjetnik na slavnu istoriju i hrabrost naroda Potkozarja, poslužiti i biste narodnih heroja koje su otkrivene na ovoj svečanosti, rečeno je na skupu u parku Pećani.

img_8980 img_9006 img_8976 img_8975