Učesnici Likovne kolonije “Sreten Stojanović” okupili su se večeras na Kozari, gdje je zvanično počeo 12. saziv kolonije. Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš pozdravio je učesnike kolonije i poželio im uspješan rad.

Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora

“Izuzetna je čast pozdraviti još jednom likovnu elitu na Kozari, za koju se nadam da će za njih biti dovoljno inspirativna i da će djela koja će ovdje nastati ostati trajno svjedočastvo o njihovom učešću u ovoj koloniji, kao jednoj od ljetnih svečanosti u našem gradu”, rekao je Miljuš.
Učesnike je u ime Organizacionog odbora pozdravio Milenko Radivojac, koji je istakao da je kolonija prvi put organizovana 2005. godine na inicijativu slikara i kuma Muzeja Kozare Branka Miljuša.

Milenko Radivojac

“Da je neke pravde i ako se ima u vidu bogata i duga slikarska tradicija koju nema nijedan grad u BiH, to je trebalo da se dogodi i ranije”, istakao je Radivojac.
On je podsjetio da su Prijedorčani Pero Popović i Todor Švrakić bili organizatori prve izložbe u BiH 1907. godine u Sarajevu.

“Tu su i Sreten Stojanović i Milan Četić koji su kao jedini školovani slikari toga vremena sa ovih prostora izlagali u Beču, Parizu”, naglasio je Radivojac.

On je dodao da bez obzira na to, Kolonija sada dobija umjetnike iz 12. saziva čiji će radovi po njenom završetku krasiti prostor Gradske uprave Prijedor i obogatiti umjetničku zbirku Muzeja Kozare koja već ima više od 1.000 radova.

Na Kozari će do 13. avgusta stvarati Gabrijela Bulatović, Daniela Fulgosi, Milica Crnobrnja Vukadinović, Katarina Zarić, Radomir Knežević, Vesna Knežević, Saša Filipović, Ivana Flegar, Zoran Banović i Mladen Karan kao specijalni gost Kolonije.
Selektor ovogodišnjeg saziva Zoran Banović, osim druženja sa kolegama, istakao je da je posebna dimenzija kolonije umjetnička interakcija koja nudi mogućnost da slikari sa drugima podijele radost koju su sami osjećali stvarajući djelo i pri tome otkrivajući neke nove kutke duše.

Selektor ovogodišnjeg saziva Zoran Banović

“Velika je privilegija svjedočiti procesu nastanka `nove stvarnosti` koja, uostalom, i razlikuje umjetnost od drugih oblika ljudskog stvaranja”, rekao je Banović.

On je dodao da je i njemu, a vjeruje i svim umjetnicima, čast biti učesnik ovog kulturnog projekta koji je od početka dobro osmišljen i nazvan imenom velikana likovne umjetnosti i pedagogije Sretena Stojanovića.

U fokusu pažnje umjetnika biće klasične slikarske i grafičke discipline.

Kolonija ima karakter simpozijuma, a rad umjetnika pratiće Olivera Vukotić, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, kustos ULUS-a iz Beograda. NJen zadatak, kao aktivnog učesnika kolonije je da u tekstu za katalog izložbe, sumira ukupne rezultate kolonije i sa aspekta teorije i likovne kritike intenzivno radi na promociji dostignutih rezultata.

Pokrovitelj Kolonije je grad Prijedor, a radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi na izložbi u Muzeju Kozare koja će biti otvorena u septembru, a povodom ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari.

izvor: Srna

foto: Giga

PrethodniMOGUĆE POVEĆANJE PENZIJA TEK OD OKTOBRA (VIDEO)
SlijedećiPRIJEDORSKI BICIKLISTI POKORILI PLJEŠEVICU