22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

OTVOREN 24. PETROVDANSKI PADOBRANSKI KUP

Najnovije vijesti

Danas je otvoren 24. Petrovdanski padobranski kup, a na Aerodromu „Urije“ danas  sutra takmičiće se oko 60 padobranaca iz 12 zemalja. Pored evropskih takmičara tu je i padobranska ekipa Omana.  Konkurencija je ove godine izuzetno jaka, jer je u Prijedor došao i Paolo Filipini, italijanski padobranac koji je sa reprezentacijom svoje zemlje sedam puta osvajao svjetska prvenstva,  dva puta je bio i prvak svjeta u pojedinačnoj konkurenciji, i čovjek je koji iza sebe ima preko 16.200 skokova. Titulu osvajača Kupa brani Mađar Ištvan Aštaloš, aktuelni evropski šampion. Pored stranih takmičara tu je i prijedorski padbranski tim , koji brani titulu u ekipnoj konkurenciji. 24. Petrovdanski padobrsnki kup svečano je otvorila  Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta  Republike Srpske, koja je poručila da je ministartvo ovo takmičenje uvrstilo u kalendar manifestacija od značaja za Srpsku.

Ceremoniji otvaranja prisustvovala je i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS. Ona je posebnu zahvalnost uputila Vosjci Slovenije, koja je obezbijedila vlastiti avion iz kojeg se izvode takmičarski skokovi. – Posebnu zahvalnost dugujemo Vojsci Slovenije koja je ustupila avion za nesmetano odvijanje takmičenja. Naime, Oružane snage BiH su nam uvijek u zadnji čas otkazivale helikopter i dovodile ovo takmičenje u pitanje. Kolege iz Slovenije su se same ponudile da nam pomognu i dugujemo im veliku zahvalnost za razumijevanje –  rekla je Rešićeva.

Dobrodošlicu padobrancima poželio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji se takođe zahvalio Vojsci Slovenije. – Kao i svake godine veliko je interesovanje padobranaca, svi su raspoloženi za takmičenje i mi pozdravljamo podršku kolega iz Slovenije ovom takmičenju , a svim takmičarima želim vedro nebo  – rekao je Đaković.

Finalni skokovi održaće se sutra, a ako vremenski uslovi dozvole, zatvaranje kupa i proglašenje pobjednika zakazano je za sutra u 16.00 časova.

Organizator Petrovdanskog padobranskog kupa je Aeroklub “Prijedor”, a pokrovitelji su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i grad Prijedor.

Z.J.