13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

OTVOREN DVODNEVNI IZVIĐAČKI VIŠEBOJ ” KOZARA 2016”

Najnovije vijesti

Svečanim postrojavanjem oko 350 učesnika i podizanjem izviđačke zastave u Prijedoru je danas počeo dvodnevni Izviđački višeboj pod nazivom “Kozara 2016” koji organizuje prijedorski Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”.

ernest-badnjevic
Starješina Odreda Ernest Badnjević kaže da je riječ o tradicionalnom izviđačkom višeboju koji je ovaj odred organizuje uz podršku grada Prijedora i ovoga puta uz podršku Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.
img_0597

“Višeboj se već tradicionalno, svake godine održava kao znak sjećanja na 14. novembar 1953. godine, kada je ovaj odred osnovan, a koji ima za cilj edukaciju mladih iz oblasti timskog rada, snalaženja u prirodi i života sa prirodom”, rekao je Badnjević.

On je dodao da se, osim tradicionalnih izviđačkih disciplina koje spadaju u domen topografije, organizuje i školsko takmičenje učenika zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji. “Smisao ove aktivnosti je druženje i upoznavanje, ali i provjera znanja stečenih u toku godine”, rekao je Badnjević.
img_0609
Na ovogodišnjem višeboju učestvuju izviđači iz Temerina, Niša, Prijepolja, Brčkog Vareša, Tešnja, Broda, Kozarske Dubice, Banjaluke, Nemile, Visokog, Zenice, Banovića, Konjica, Rakovice-Sarajevo, te ekipe prijedorskih osnovnih škola, udruženja iz Sanskog Mosta i kulturno-umjetničkog društva Saničani.
img_0640
Prvi izviđački višeboj u Prijedoru organizovan je 1978. godine na Kozari i tradicionalno je održavan do 1992. godine, a bio je jedno od najelitnijih topografskih takmičenja na prostorima bivše Jugoslavije.

Organizacija višeboja pokrenuta je ponovo 2001. godine i od tada je višeboj održavan periodično sve do 2008. godine.

Organizacija višeboja obnovljena je 2013. godine i od tada se ova aktivnost održava tradicionalno u novembru svake godine. Osim tradicionalnih topografskih disciplina, domaćini se trude da svake godine višeboj obogate i nekim interesantnim aktivnostima.

više fotografija sa ovog događaja možete pogledati OVDJE!

izvor: srna

foto: Dragan Stojnić Giga