U Prijedoru je večeras otvoren 15. Festival crteža i muzike, koji je okupio petnaest studenata i profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademije umjetnosti u Banjaluci. Oni će, narednih dana, crtati i slikati pejzaže, koji su tema ovogodišnjeg festivala.

“Sve crtačke i slikarske tehnike su dozvoljene. Iz Beograda učestvuje petoro studenata, a svi oni završavaju master studije. Iskoristio bih priliku da se Prijedorčanima zahvalim na gostoprimstvu, gostoljubivosti i neverovatnom miru koji je bio prisutan kad god sam boravio u ovom gradu, a u Prijedoru sam već treći put”, rekao je Desimir Denić koji je, uz profesore Nenada Nastića i MIlana Krajnovića, mentor studentima.  

Jovana Bojić sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, po prvi put učestvuje na prijedorskom festivalu.

“Što se tiče ovogodišnje teme, pejzaž dosad nismo radili, ali u neku ruku on zato i predstavlja izazov”, rekla je Bojićeva.

Festival je otvoren koncertom Jelene Jovović, džez umjetnice iz Beograda, koja je nastupila sa svojim kvintetom.  

“Jezik molova i durova je prepoznatljiv, izaziva različite emocije u ljudima i to je ono što mi želimo da podsetimo ovim koncertom u prijedorskoj galeriji. Radim već treći album, a volim da se angažujem i po pitanju lingvistike. Pišem na nekoliko jezika, tako da mi je vrlo zanimljivo, a to je takođe umetnička disciplina. Jednom umetnik, uvek umetnik”, rekla je Jovovićeva.

Prijedorčani će imati priliku da vide kako studenti rade, ne samo u galerijskom prostoru nego i na otvorenom. Radiće slobodnom tehnikom, a na kraju će tri mentora odabrati najbolje radove, rekao je v.d. direktor Galerije “Sreten Stojanović”, Aleksandar Drinić.  

“Na zatvaranju Festivala imaćemo koncert klasične muzike Natalije Todorović, uz klavirsku pratnju i gosta na gitari. Studenti će se sutra i prekosutra družiti na Kozari i pored rijeke Sane, odmarati te crpiti inspiraciju za neke osnovne skice, tako da bi, od ponedjeljka do četvrtka, u vremenu od 10 do 22 časa, radili pejzaže onako kako su ih oni doživjeli”, rekao je Drinić.

Svečano otvaranje izložbe radova nastalih tokom Festivala najavljeno je za 1. jul u 20 časova.  

D. S.

PrethodniODRŽANA KONFERENCIJA BEBA
SlijedećiSUTRA NARODNI ZBOR NA PATRIJI