9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

OTVOREN FESTIVAL FOLKLORA “KOZARSKO KOLO” (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je sinoć, u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije,  otvoren Prvi međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo”. Na Festivalu će, tokom pet dana, na različitim lokacijama, nastupiti kulturno-umjetnička društva iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Ukrajine i BiH.

– Danas smo u mjesnoj zajednici Urije, pa ćemo u Brezičane i Knežicu. Jedan dan ćemo biti u opštini Srbac. Festival se zatvara u petak, defileom i gala koncertom. Učesnici se mijenjaju svake večeri, tako da je ovdje veliki broj kulturno-umjetničkih društava – rekao je Vladimir Krčkovski, predsjednik Organizacionog odbora Festivala.

Festival je otvoren “Kozaračkim kolom”, koje su odigrali članovi prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije. Ponosni su na to što, kroz igru i pjesmu, čuvaju tradiciju i običaje. Kako kaže Aleksandra Kragulj, član ovog udruženja, velika je čast nositi narodnu našnju na kojoj svaki detalj ima određenu simboliku.

– Folklor volim zbog druženja i zbog toga što možemo putovati i upoznati svijet i različite kulture. Lijepo je iskustvo i pozivam sve da se učlane i budu dio našeg udruženja – poručila je Aleksandra.

Zbog kiše, sinoć je izostao defile učesnika. Pokrovitelji Festivala “Kozarsko kolo” su Grad Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

B. D.