U Prijedoru je danas počeo tradicionalni Izviđački višeboj „Kozara 2017“, koji Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ organizuje povodom godišnjice formiranja prijedorskog odreda, 14. novembra 1953. godine.

Na svečanom postrojavanju i podizanju izviđačke zastave okupilo se oko 350 učesnika ovogodišnjeg višeboja. Pored izviđača iz Sarajeva, Nemile, Konjica, Niša, Beograda, Vareša, Zenice, Tešnja, Bajine Bašte, Prijepolja i drugih gradova BiH i Srbije, bili su tu i učenici osnovnih škola iz Prijedora i Oštre Luke. Starješina OI „Dr Mladen Stojanović“, Ernest Badnjević, rekao je da se izviđači takmiče u više disciplina: signalizaciji, vezanju čvorova, paljenju vatre, topografiji i drugim. Školsko takmičenje sastoji se iz rješavanja rebusnih zadataka, anagrama i sličnog.

– Kroz igru i pjesmu, učenici će pokazati znanje koje su stekli u školi, porodici, ali i radom u izviđačkoj orijentaciji – rekao je Badnjević.

Svečano otvaranje Izviđačkog višeboja bilo je prilika za premijerno izvođenje pjesme „Izviđačko prijateljstvo“, kojom će se Prijedorčani takmičiti na Festivalu izviđačke pjesme u Osijeku, u decembru.

– Nas šestoro izviđača, inače učenika ovdašnje muzičke škole, autori smo i teksta i aranžmana – rekla je Nina Fuštar, članica OI „Dr Mladen Stojanović“.

Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenica, rekao je da tradicionalno učestvuju u Izviđačkom višeboju u Prijedoru.

Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača grada Zenica

– Iz Zenice u Prijedor stiglo je 50 izviđača. Djeca su, tokom godina, stvorila izuzetno dobra prijateljstva s vršnjacima iz Prijedora i vrlo rado dolaze u ovaj grad. Takođe, naši današnji domaćini dolaze u Zenicu i na kamp na Boračkom jezeru – rekao je Šarić.

Odred izviđača „Doktor Mladen Stojanović“ po prvi put je organizovao Izviđački višeboj 1978. godine. Posljednje četiri godine, ova manifestacija je dio projekta „Savršeni svijet“, koji, pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u BiH, prijedorski izviđači realizuju zajedno sa Savezom izviđača Zenica. Značaj Višeboja prepoznala je i Gradska uprava Prijedor koja će nastaviti da ga podržava, potvrdio je zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je prisustvovao svečanom postrojavanju izviđača. Izviđački višeboj „Kozara 2017“ biće završen sutra, proglašavanjem pobjednika.

D.S.

foto: Giga

PrethodniPOTVRĐENO JEDINSTVU U RADU I DJELOVANJU ODBORNIKA DNS-a
SlijedećiPRVA POBJEDA PROTIV “TEKSTILAC KORTA” (FOTO)