Na Mrakovici je otvoren novoopremljeni Info-centar, u kojem će posjetioci moći na jednom mjestu pronaći sve neophodne informacije o Nacionalnom parku “Kozara”, prvenstveno o prirodnom bogatstvu Parka. Opremanje Info-centra dio je projekta “Via Dinarika”.

– Ovdje će posjetioci moći da nađu informacije o prirodnim resursima Kozare, da upoznaju floru i faunu, geografski položaj i reljef planine. Tu su i makete životinja, prikazi raznih biljnih vrsta, što će biti naročito zanimljivo najmlađima – rekao je v.d. direktora Nacionalnog parka “Kozara” Božidar Nikoletić. On je dodao da je u planu da se u Info-centru nađu i autentični proizvodi potkozarskih gradova i opština.

Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS, izrazila je očekivanje da će ovo biti jedan od brojnih projekata koji će Kozaru približiti domaćim i stranim turistima.

– Moramo priznati da nismo iskoristili niti djelić potencijala Kozare i Mrakovice. To je ozbiljan zadatak postavljen pred sve nas, da u budućnosti poradimo na razvoju tih potencijala – izjavila je Gašićeva.

Da je potencijal Kozare velik, te da se mora raditi na njegovom boljem iskorištavanju, smatra i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

– Smatramo da zajedničkim snagama Nacionalnog parka, Grada Prijedora i opština koje gravitiraju Kozari, treba da “otvorimo” ovu planinu. Da povećamo broj turista i smještajnih kapaciteta. Grad Prijedor je ozbiljan partner Nacionalnom parku i želimo da doprinesemo razvoju turizma na našoj planini – rekao je Pavlović.

Opremanje Info-centra urađeno je u okviru projekta „Via Dinarica“ kojeg sufinansira i implementira UNDP u BiH, uz finansijsku podršku USAID-a i Agencije za razvojnu saradnju Italije. Sam objekat u kojem se nalazi Info-centar, izgrađen je 2012. godine, u okviru projekta „Šumska i planinska zaštićena područja“ koji je finansiran iz Globalnog ekološkog fonda preko Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Z. J.