11.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

OTVOREN PRVI MEĐUNARODNI BIJENALE RADOVA NA PAPIRU “PRIJEDOR 2016”

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba 92 rada sa Prvog međunarodnog bijenala radova na papiru „ Prijedor 2016“ i dodijeljene nagrade i priznanja izabranim autorima. Direktor muzeja Zoran Radonjić je istakao da je ovo jedino međunarodno bijenale u Republici Srpskoj i jedino te vrste u Bosni i Hercegovini.

img_9529
„ Izuzetno sam ponosan i srećan zbog ove manifestacije i naši sugrađani će imati prilike da u narednih mjesec dana vide zaista izuzetno i slobodno mogu reći svjetski vrijedne radove“ rekao je Radonjić.

img_9521
On je dodao da ga najviše raduje da su autori poklonili veliki broj radova sa ovog bijenala tako da će likovna zbirka Muzeja Kozare biti bogatija za 108 vrhunskih radova.
Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić koja je istakla da je u gradskoj upravi postojala želja da grad dobije još jednu prestižnu manfiestaciju i da je večeras gledajući izložene radove i prepuni izložbeni prostor muzeja shvatila da su u tome uspjeli.
„ Bijenale je imao veliki broj prijavljenih autora i kvalitetnih radova , kvalitetan žiri i još bolje nagrađene radove, tako da je ova manifestavija opravdala povjerenje svih onih koji su je pokrenuli“ naglasila je Babićeva.

img_9522
Na konkurs Bijenala prijavilo se 166 autora sa ukupno 306 radova, iz 21 države, sa svih kontinenata, osim Afrike. Međunarodni žiri koji su činili akademski grafičar Radovan Kragulj, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Aleksander Basin i akademski slikar Janko Orač odabrao je 140 radova od 92 autora iz 19 zemalja. Predsjednik žiri Radovan Kragulj novinarima je potvrdio da se veoma raduje što je došlo do realizacije ideje o organizovanju ovog prvog, inicijalnog bijenala u gradu čiji je značaj prepoznala i gradska uprava i podržala njegovo održavanje.
„ Imao sam dobru ekipu sa kojom sam radio i među radovima koji su bili šifrirani bilo je različitih nijansi i kvaliteta i mi smo se trudili da napravimo što bolji izbor radova“ naglasio je Kragulj.
On je pred publikom na večerašnjem otvaranju izložbe radova sa bijenala proglasio nagrađene autore , tako da su prvu i ravnopravnu novčanu nagradu od po 500 eura dobili su Gabriel Belgeonne iz Belgije, Žarko Vrezec iz Slovenije i Predrag Marjanović iz Prijedora.

img_9525
Nagrađeni prijedorski akademski slikar Predrag Marjanović je istakao da mu nagrada puno znači, posebno meritornost žirija pred kojim je bio težak posao da žirira ovako veliki broj radova.
Žiri je dodijelio i pohvale i diplome za Aleksandra Kostića iz Srbije i Olivera Šipka iz BiH.

img_9517
Izložba radova sa ovog bijenala biće istovremeno izloženi u Muzeju Kozare i Galeriji ` 96 sve do 26. oktobra.

izvor:srna