-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

OTVOREN SEDMI GRADSKI MURAL (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas svečano otvoren sedmi gradski mural koji je na stambenoj zgradi, u blizini Muzeja Kozare, oslikao beogradski ulični umjetnik Andrej Žikić Artez.

– Zadovoljan sam muralom i time što sam, nakon toliko godina apliciranja na konkurs Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora, dobio priliku da ostavim svoj trag u Prijedoru. Mural se zove „Šta se nalazi unutra“, a ideja je bila da zamislimo šta se dešava iza fasade na kojoj se nalazi mural. Prikazana je djevojka koja čita knjigu, jer upravo je čitanje nešto što mnogo volim. U pozadini murala nalazi se više slika na kojima su prikazana neka od mojih prethodnih rješenja koja nisu prošla na konkursu – pojašnjava Artez.

Žikić je autor preko 400 murala širom svijeta, a po četvrti put je učestvovao na konkursu za prijedorski mural. Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora, rekao je da je, prije sedam godina, kada su krenuli u projekat „Prijedor, grad murala“, to možda nekima djelovalo preambiciozno.

– Mi smo vjerovali u ovaj projekat, da će se Prijedor brendirati turistički i kulturno na evropskoj mapi kao grad murala. Svake godine radimo po jedan mural u saradnji sa Gradskom upravom i našim prijateljima iz Udruženja „Program Prijedor“ iz Italije. Inače naš konkurs je jedini tog tipa u jugoistočnoj Evropi i drago nam je što nam se javlja veliki broj umjetnika iz evropskih, afričkih i azijskih zemalja. Dobijamo prijave od Maroka, Argentine, Rusije i Kine do bivših jugoslovenskih republika – istakao je Eremić podsjetivši da su ove godine imali  57 prijedloga iz 11 zemalja.

Sredstva potrebna za izradu murala obezbijedila je Gradska uprava Prijedor. Gradonačelnik Milenko Đaković rekao je da Prijedor ima tradiciju zidnog slikarstva zahvaljujući projektu „Prijedor, grad murala“.

– To je oblik umjetnosti koji oplemenjuje fasade našeg grada, tzv. megaslikanje. Započeli smo taj projekat s našim prijateljima iz Italije i nastavićemo i dalje. Građani pozitivno reaguju na ove murale, na živost boja i slikovitost zidova. Drago mi je što dosad nije oštećen ni jedan mural. Poznato je da je Prijedor prepoznatljiv kao grad slikara na kulturnoj karti Evrope – izjavio je Đaković.

Andrej Žikić Artez osvojio je nagradu koja nosi ime Paole de Manjinkor, a sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM. Novac je obezbijedilo Udruženje „Program Prijedor“ iz Trenta. Dario Pedroti, predsjednik ovog udruženja, izrazio je zadovoljstvo sedmim prijedorskim muralom.

– Drago mi je što ovogodišnji mural prikazuje djevojku koja čita knjigu, jer ta knjiga može biti metafora saradnje Prijedora i Trentina u ovih više od 20 godina. Stranice knjige sadrže različita poglavlja i aktivnosti koje smo radili s Gradom Prijedorom kao što su teme lokalnog razvoja, razmjene učenika, pomoć socijalnom sektoru…  Drago nam je što je ovaj projekat nešto što ostaje vidljivo u Prijedoru – rekao je Pedroti. Prvi mural u Prijedoru izradila  je 1998. godine na zgradi Elektrotehničke škole Paola de Manjinkor, po kojoj je nazvana ova međunarodna nagrada.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!