10.8 C
Prijedor
Subota, 2 Marta, 2024

OTVORENA IZLOŽBA “BELEZI VELIKIH ZLOČINA”

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba pod nazivom “Belezi velikih zločina” koja je realizovana u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić izjavio je da izložba spada u onu vrstu projekata gdje postoji dobar spoj egzaktnog, naučnog, dokumentarnog, istorijskog i sa druge strane kreativnog i umjetničkog.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja

“Suština izložbe jeste nastojanje da se istorijske činjenice stradanja jednog naroda naglase i da je oboji emocijom”, izjavio je Radonjić.

On je dodao da su film, poezija, književnost, pa i skulptura, u velikoj mjeri zastupljeni kad je riječ o ovim sadržajima, dok se za slikarstvo može reći da se držalo po strani.

“Kao likovnjak mogu obrazložiti to da možete da skrenete u banalnost kada se u slikarstvu bavite ovim stvarima i da, sa druge strane, možda i nema opravdanja i želja je autora da na ovaj način i slikarstvo da svoj glas”, naglasio je Radonjić.
Vršilac dužnosti direktora beogradskog Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić Mišina kao autor izložbe rekao je da ovaj muzej postoji dvadesetak godina i formiran je radi proučavanja, istraživanja, publikovanja i saznanja o zločinima i stradanjima srpskog naroda tokom 20. vijeka.

Veljko Đurić Mišina, vršilac dužnosti direktora beogradskog Muzeja žrtava genocida

“Muzej ima dobru bazu podataka, dobru kolekciju, biblioteku i jednu od kolekcija je upravo ova koju želimo da predstavimo ovdje i čini je petnaestak radova koji svojim sadržajem podsjećaju na velike tragedije srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu”, rekao je Mišina.

On je dodao da izložba slika treba da pokaže da postoji više načina sjećanja na prošlost, ne samo putem dokumentarnih filmova, nego i likovnim postavkama.

Izložba koju, između ostalih, čine djela umjetnika Milića od Mačve, Milenka Mihajlovića, Vesne Tatar, Slavenke Kovačević Tomić, biće u Muzeju Kozare otvorena do 5. avgusta.

izvor: Srna

foto: Giga