U Muzeju Kozare otvorena je izložba grafika pod nazivom “Iluzivna stvarnost”, autora Jelene Jovančov iz Crne Gore. Jovančova je prvi put u Prijedoru, a ljubiteljima likovne umjetnosti predstavila se sa 20-ak grafika, rađenih različitim tehnikama. Tema djela je refleksija, odnosno odrazi u vodi.

 – Većina ovih grafičkih izraza koje publika može da vidi, ima svoje utemeljenje u fotografiji. Sve ove grafike prethodno su nastale kroz fotografsko oko. To su moji lični fotografski zapisi i onda sam ih prenosila u grafici, ali ne na način da ih prenesem bukvalno onako kako su na fotografiji, već kao polazište i ideje – rekla je ona.

Jelena Jovančov je umjetnica koja ima izrađen istraživački i stvaralački duh, smatra Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare. Na njenim radovima jasno se može vidjeti da je veza između stvarnosti i iluzije centar njenog interesovanja.

– Ono što Jelena radi je eksperiment sa odnosom realnosti i iluzije ili realnosti i refleksije. Ona to, na neki način, obavlja uz pomoć visoke i duboke štampe – istakao je Radonjić.

Izložbu je otvorio Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora. On je podsjetio da je ovo još jedan događaj u okviru “Prijedorskog ljeta kulture”.

– Ljubitelji likovne umjetnosti će uživati u grafikama naše gošće. Ono što je bitno jeste da gradu Prijedoru uvijek ostanu neki eksponati, koji će upotpuniti našu likovnu zbirku – rekao je Miljuš.

Jelena Jovančov rođena je 1982. godine u tadašnjem Titogradu. Studirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju, gdje je diplomirala na studijskom programu Grafika. Na istom fakultetu je i magistrirala. Do sada je imala 22 samostalne i više od 250 kolektivnih izložbi.

B. D.

PrethodniBlicnet sistemske integracije – Rješenje za uspješnije poslovanje
SlijedećiBREZIČANI: TRODNEVNO SVETKOVANJE O OGNJENOJ MARIJI (video)