3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA MEKSIČKOG UMJETNIKA

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba grafika meksičkog umjetnika Viktora Uga Riosa Olmosa. Izložba „Tačka gledišta“ obuhvata ciklus od dvadeset radova nastalih u poslednje tri godine, a rezultat je međunarodnog projekta kulturne saradnje Srbije i Meksika, za koju je zaslužna likovna umjetnica iz Beograda, magistar Leposava Milošević Sibinović. Ona je naglasila da autor veoma dobro poznaje tradicionalne grafičke tehnike te da svoj rad oplemenjuje koristeći savremena tehnološka iskustva.

– Već godinama sarađujem sa umjetnicima i institucijama Meksika i već je postala tradicija da se Muzej Kozare uključi u tu međunarodnu saradnju. Meksiko je zemlja bogate grafičke tradicije. Grafička umjetnost imala je izuzetnog značaja u sociološkom smislu, kao i savremeni umjetnički izraz. Viktor Ugo Rios Olmos dobio je nagradu u Srbiji, a prijedorska publika ga je već upoznala kroz izložbu „Grafičke vizije 4“, na kojoj je učestvovao sa još četiri umjetnika. Izložba „Tačka gledišta“ predstavlja tematsku cjelinu od 20 grafika. Ovog puta njegovo interesovanje vezano je za pejzaž, ali ne u smislu da umjetnik stoji i bavi se realnim predmetima u pejzažu. Na neki način, on određeni prostor čisti od urbanih elemenata. Tretiran prostor u njegovim grafičkim radovima predstavlja transcendentalnu grafiku ili uopštenu grafiku koja ostavlja mogućnost dalje nadogradnje, ali ima veze i sa realnošću i njegovim iskustvom u sredini u kojoj živi – rekla je mr Leposava Milošević Sibinović.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da, nakon istorijske i arheološke izložbe, priređuju prvu likovnu izložbu u ovoj godini, koja istovremeno označava period intenzivnijih likovnih sadržaja. Izložbu je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš. On je izrazio zadovoljstvo ovom međunarodnom saradnjom i izložbom koja, kako je rekao, samo potvrđuje status Prijedora u oblasti kulture. Izložbu „Tačka gledišta“ Prijedorčani mogu pogledati do 13. aprila.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!