22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA MILANA KRAJNOVIĆA (video)

Najnovije vijesti

U Galeriji „Sreten Stojanović“ otvorena je izložba grafika Milana Krajnovića pod nazivom „Amalgam“. On se predstavio sa 35 grafika, kako je rekao, otvorenog koncepta, koje su nastale u posljednjih pet godina.

– To je ciklus grafika koji stalno raste i razvija se u nekom smjeru koji čak ni meni samom nije jasan gdje će završiti – rekao je Krajnović, inače docent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci za predmet grafika. – Likovna umjetnost je elitna stvar i nju kod nas ne karakteriše masovnost. Ipak imamo se čime pohvaliti i studenti se interesuju za grafiku – napominje Krajnović.

Autor je dobitnik osam nagrada, izlagao je na jedanaest samostalnih te na kolektivnim izložbama u Rusiji, Italiji, Americi, Japanu i u mnogim drugim zemljama.

„Odbacujući zavodljivost kolorizma i njegovu baroknu bajkovitost, Milan Krajnović se priklanja određenoj vrsti kolorističkog asketizma, ostajući dosljedan svojoj liniji razvoja koja je svoje plastične korijene bazično uspostavila u njegovim ranim radovima. U najnovijem ciklusu postoji kreiran „pozitivni haos“, u kojem umjetnik konfiguriše različite teksture u intimističkom dijalogu sa linijom, i dinamičkim prostorima“, navodi, između ostalog, u katalogu izložbe likovni kritičar Siniša Vidaković.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević podsjetio je na ustaljen princip koji ova ustanova kulture primjenjuje već 16 godina:

– To je predstavljanje mladih, kao jedan program, pa onda predstavljanje njihovih profesora, kao drugi, a ovdje imamo jedinstven slučaj. Milan Krajnović je kao student izlagao u ovoj galeriji 2003. godine i dobio nagradu, a onda  je 2005. godine otvarao izložbu svojih studenata i sada, evo, izlaže svoje radove – naglasio je Ilijašević.

On je dodao da se radi o izuzetnom umjetniku čije su grafike, uglavnom, rađene tehnikom linoreza. Otvaranju izložbe, koju Prijedorčani mogu pogledati do 6. oktobra, prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

D. S.