U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba grafika „Reminiscencije-fragmenti“, magistra umjetnosti iz Beograda Mirjane Tomašević.

– U pitanju je originalna štampa ručne grafike. Pomalo je neuobičajeno što je sva grafika u boji. Meni je to bio izazov i time se bavim u poslednje vrijeme – rekla je Tomaševićeva, napomenuvši da je na prijedorskoj izložbi predstavila radove koji su nastali u protekle dvije godine.

– Grafike su mnogo ranije sazrijevale, čučale su negdje u meni kao iskrena sjećanja i uopšte životna iskustva. Ovi fragmenti i instalacije kojima sam se predstavila u Muzeju Kozare, skup su raznih životnih stvari i događaja u nekom likovnom smislu. Sami krugovi na instalaciji simbolizuju ciklični tok koji stalno teče i iznova se ponavlja, kao neka savršena forma. Uz moje dorade: grafičke, misaone, vizuelne itd. može da poprimi neke sasvim druge oblike, da ne ostane na nivou tog kruga – objašnjava autorka.  

Suprug Mirjane Tomašević, mađioničar Rade Pilipović, upotpunio je prijedorsku izložbu svojim scenskim nastupom. Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je Mirjana Tomašević odabrana na konkursu, odlukom Umjetničkog savjeta ove kulturne ustanove. Ona je ujedno poslednji autor koji će izlagati u ovoj kalendarskoj godini.

– Izložba „Reminiscencije“ podrazumijeva dva toka. Jedan je eksperimentisanje autora sa grafičkim tehnikama, tj. sa akvatintom, linorezom, linogravurom u svrhu dobijanja jedinstvenog originalnog izraza, a drugi tok je duhovna dimenzija slike ili vizuelna poetika samog autora – ističe Radonjić.

Izložbu je otvorio šef gradskog Odsjeka za obrazovanje, Stevica Dronjak. Muzej Kozare je poznata institucija kulture ne samo u Prijedoru već i šire. S tim u vezi, Grad podržava sve aktivnosti Muzeja i sve kulturne događaje u Prijedoru, ističe Dronjak, a tako će nastaviti i u 2020. godini. Izložba Mirjane Tomašević biće otvorena do 20. decembra.

D. S.

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiSUTRA KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBLA „VILA“ IZ NOVOG SADA (video)