Ljubitelji motornih vozila, u Galeriji „Sreten Stojanović“, narednih mjesec dana imaju priliku da pogledaju izložbu industrijskog dizajna Marka Lukovića. Za veliki dio radova koji su izloženi, Luković je osvojio međunarodne i domaće stručne nagrade i priznanja.

Ova izložba je presjek Lukovićevog dvadesetogodišnjeg rada iz oblasti industrijskog dizajna. Postavku čine realizovani projekti i konceptualne dizajnerske studije koje su rađene za klijente iz Francuske, Italije, SAD, Danske, Grčke, Slovenije, Srbije. – Moja uža specijalnost je upravo dizajn automobila, što je na našim prostorima veoma retko. Izložena su realizovana dizajnerska rešenja za mnoge industrijske proizvode kao što su dizajn solarnih lampi, tehničkih i medicinskih uređaja i mašina – rekao je on.

Kao 23-godišnjak Luković je 2001. godine pobijedio na prvom međunarodnom konkursu za dizajn “Peugeot” vozila budućnosti. Dobitnik je i međunarodnog priznanja za dizajn vozila na godišnjem konkursu “Michelin Challenge Design” koje je Lukoviću dodjeljeno 2013. godine u konkurenciji 1.000 takmičara iz cijelog svijeta. – To mi je bilo velika odskočna daska za sve moje poslove i klijente u proteklih 20 godina.  Zato stalno moram da istražujem i pratim šta se dešava na tržištu i naravno da izgrađujem sebe i kao pedagog i kao dizajner – dodao je Luković.

Doktorirao je na Univerzitetu u Bolonji, a danas je profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, na Odsjeku za industrijski dizajn. Dizajnirao je i za čuvene “zastavine” automobile i kamione. U Prijedor je stigao na poziv Tihomira Ilijaševića, direktora Galerije “Sreten Stojanović”. – Kao student pobijediti na tako prestižnom takmičenju je zaista veliki uspjeh. Ja sam još tada rekao da ćemo ovog momka morati zvati u Prijedor, međutim to se malo izmicalo i evo nakon 17 godina izlaže kod nas i to kao profesor – rekao je Ilijašević.

M.Šodić

PrethodniŠUŠNJAR: NE ZABORAVITI NEVINO STRADALE (video)
SlijedećiOTVORENA LIKOVNA KOLONIJA „SRETEN STOJANOVIĆ“ (video)