U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba novosadske umjetnice, Marije Jevtić Dajić. Izložba koja nosi naziv “Prenos”, specifična je po tome što je djelimično posvećena slijepim i slabovidim licima.

Naime, ova umjetnica 2D likovna djela pretvara u 3D štampane modele koje mogu percipirati slijepa i slabovida lica. A da bi to ostvarila, koristi digitalne tehnologije.

– Ovaj opus od 15 crteža, nekoliko trodimenzionalnih modela, jednim modelom sa štampanom elektronikom i nekoliko manjih modela rađenih na 3D štampi je zapravo moj rad u okviru jednog doktorsko-umetničkog projekta. Ova tema se kroz moj rad provlači dugi niz godina. Osnova je vizantijska umetnost, a crteži i trodimenzionalni modeli približavaju vizuelnu umetnost slepim i slabovidim licima – rekla je Marija.

U radu sa osobama sa invaliditetom, Marija je spoznala njihovu želju da osjete likovnu vizuelnu umjetnost. – Pre nekoliko dana, imala sam izložbu u Kragujevcu, gde su ta lica crtala modele koje osete, zapravo prenosili su svoje ekspresije. Meni je to bilo izuzetno bitno za dalji rad, kako oni prenose te modele i kako to zapravo doživljavaju – dodala je ona.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, rekao je da je ovo prva izložba u ovogodišnjoj izlagačkoj sezoni. Pored Marije Jevtić Dajić, još šest autora će ove godine predstaviti svoj umjetnički rad, po odluci Umjetničkog savjeta ove ustanove, koji od 2015. godine izlagače bira putem konkursa i jasno utvrđenih kriterijuma.

– To se pokazalo kao veoma dobro, jer svake godine imamo sve više kvalitetnih autora. Kao kriterijum za izbor izlagača je autentičnost i snaga likovnog izraza što je, kada je riječ o ovoj izložbi, očigledno i zaslužuje da otvori ovogodišnju izlagačku sezonu – dodao je Radonjić.

Marija Jevtić Dajić slikarstvo je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorske studije završila na Prirodno-tehničkom fakultetu u Ljubljani. Aktivno izlaže od 2009. godine. Iza nje je više od 500 grupnih i samostalnih izložbi u Srbiji, ali i u Kini, Mađarskoj, Hrvatskoj, Španiji. Dobitnica je više nagrada za svoj rad.

Ova izložba u Muzeju Kozare je otvorena do 18. marta. 

M.Šodić

PrethodniTribina „Odgovornost za budućnost“: RAZGOVOR S NARODOM O VRUĆIM TEMAMA
SlijedećiObilježeno 68 godina Aerokluba “Prijedor” (video)