3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

OTVORENA IZLOŽBA O MILEVI MARIĆ AJNŠTAJN

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare danas je otvorena izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn, prvoj ženi matematičaru srpskog porijekla i prvoj supruzi Alberta Ajnštajna. Kroz ovu postavku želi se javnosti predstaviti životni put i djelo velike naučnice, koja je ostavila dubok trag u fizici i matematici, radeći sa svojim suprugom kojem su sva otkrića pripisana, poručuju autori izložbe iz Saveza inovatora RS.

“Jednom su je pitali zašto nije potpisivala naučne radove. Ona je rekla sledeće: ‘Ajnštajn, to je jedna zvijezda, to smo mi’. Međutim, danas raspoloživa građa i dokumentacija otkrivaju jedno sasvim drugo svjetlo ko je Mileva Marić bila, šta je radila i koji je njen doprinos nauci”, rekao je predsjednik Saveza inovatora RS Milovan Bajić.

Svima, a naročito mladima, treba pokazati ko su bili veliki pronalazači sa ovih prostora, jer im to može biti dodatni motiv da se i sami upuste u inovatorske vode, poručeno je sa otvaranja izložbe. Muzej Kozare već je sarađivao sa inovatorima, organizujući izložbe o velikim umovima sa ovih prostora koji su zadužili čovječanstvo svojim naučnim otkrićima.

“Imali smo izložbe posvećene Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću. Tako da je i ova izložba u tom duhu. Veoma je ilustrativna, i svojim sadržajem donosi život Mileve Marić na način prihvatljiv širokoj publici”, naveo je direktor Zoran Radonjić.

Iz Muzeja su pozvali Prijedorčane, a naročito učenike, da posjete izložbu, jer mogu dosta da nauče. Izložba će biti otvorena do 28. februara.

Z. J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!