U Muzeju Kozare večeras je otvorena istorijsko-dokumentarna izložba „Otomansko carstvo u Bosni i Hercegovini i Prijedoru“. Autori izložbe su viši kustos etnolog Marija Radaković i kustos istoričar Nataša Tošanović, zaposlene u prijedorskom muzeju.

Izložba kroz 18 panoa i više eksponata prikazuje otomansko razdoblje Bosne koje je trajalo od  1463. do 1878. godine, kada je Austro-Ugarska okupirala Bosanski pašaluk. Među izloženim eksponatima iz zbirke Muzeja Kozare su makete tadašnjih kuća, posuđe, oružje, novac i ženska nošnja, rekla je Radakovićeva.

– Željeli smo da izložimo što više eksponata sa našeg terena, budući da imamo bogatu zbirku, tako da izloženi predmeti treba da što više predstave život i dešavanja u tom vremenu – istakla je ona.

Na panoima je opisano državno i društveno uređenje Otomanskog carstva, zakoni, položaj pokorenog hrišćanskog stanovništva koje je bilo pod brojnim nametima, a jedan od najsurovijih je bio danak u krvi. Nataša Tošanović podsjetila je da se Prijedor prvi put pominje u izvještaju jednog austrijskog grofa svojoj komandi tokom Bečkog rata.

– Austrijske čete su ratovale na ovom području između 1693. i 1696. godine i u izvještajima grofa Adama Baćanije prvi put se pominje palanka Prijedor – rekla je Tošanovićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je ovo prva od 15 izložbi koje će Muzej Kozare realizovati u ovoj godini. Najavljujući neke od predstojećih aktivnosti, on je izdvojio istorijsku izložbu „Dobrota, ljepota, istina“ ili Tuzlanski đački proces i Stojanovići 1915. godine, autora kustosa Vedrane Adamović. U Muzeju će biti postavljene i gostujuće arheološke izložbe te brojne izložbe na osnovu konkursa za ovu izlagačku sezonu.

– U avgustu ćemo imati Treće međunarodno bijenale radova na papiru, pa bih ovom prilikom pozvao autore da se prijave na konkurs koji je već raspisan za bijenale – rekao je Radonjić.

Izložba „Otomansko carstvo u Bosni i Hercegovini i Prijedoru“ biće otvorena do 29. februara.

D. S.

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiŠUMSKO GAZDINSTVO PRIJEDOR POZITIVNO POSLOVALO I U 2019. GODINI