-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

OTVORENA IZLOŽBA PETOG BIJENALA AKVARELA MALOG FORMATA

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba radova sa Petog bijenala akvarela malog formata Studentskog kulturnog centra Novi Beograd. Izloženo je 130 akvarela 78 autora koji su, u konkurenciji preko 300 umjetnika iz cijelog svijeta, zadovoljili kriterije konkursa.

Ljiljana Subotić. autor Bijenala

– Iako su nam pristigli radovi i iz Rusije, Kine i drugih zemalja, nažalost, oni nisu zadovoljili kvalitetom, tako da izložba, na kraju, ima regionalni karakter – objašnjava autor Bijenala, istoričar umjetnosti Ljiljana Subotić..

Dodaje da sam akvarel predstavlja tradicionalnu i, po mišljenju mnogih, jednu od najsenzibilnijih klasičnih tehnika:

– Načinom i izradom, akvarel je takav da daje izuzetnu energiju i svježinu kroz prozračnost  i eteričnost same tehnike – rekla je Subotićeva.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, izrazio je zadovoljstvo što se, Petim bijenalom akvarela malog formata, nastavlja desetogodišnja saradnja ove ustanove i Studentskog kulturnog centra Novi Beograd.

– Akvarel svojom svježinom i neposrednošću povezuje cijelu ovu priču, s tim da svaki autor nosi svoj lični pečat. Posjetioci mogu vidjeti mnoštvo poetika i različitih pristupa, što je karakteristično za grupne izložbe – rekao je Radonjić na otvaranju izložbe.

Radovi sa Petog bijenala akvarela malog formata u Prijedoru će biti izloženi do 11. jula.

D. S.